Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană UE pregătește Rusiei noi sancțiuni de zeci de miliarde de euro

UE pregătește Rusiei noi sancțiuni de zeci de miliarde de euro

Uniunea Europeană impune noi restricții Rusiei, după ce presa internațională a relatat că forțele ruse au ucis în mod deliberat numeroși civili la Bucha, Ucraina. Între timp, Federația Rusă a recunoscut uciderea a zeci de bărbați în civil care părăseau Mariupolului asediat de-a lungul coridoarelor de evacuare.

UE pregătește Rusiei noi sancțiuni de zeci de miliarde de euro
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    05 Apr 2022   •   16:40

În acest context, liderii europeni au în calcul sancţiuni dure direcționate pe mai multe sectoare.

Mai exact, sunt 6 piloni de interdicții pregătite pentru Rusia. În primul rând, spun oficialii europeni, se va impune o interdicție a importurilor de cărbune din Rusia în valoare de 4 miliarde de euro/an.

De asemenea, 4 bănci cheie din Rusia vor primi interdicție totală. Acest lucru va slăbi şi mai mult sistemul financiar al Rusiei, spun liderii europeni.

Pachetul de sancţiuni mai cuprinde şi interzicerea navelor rusești şi navelor operate de ruşi în porturile Uniunii Europene. Iar în al patrulea rând sunt luate în considerare interdicții suplimentare de export în valoare de 10 miliarde de euro, pentru a reduce fluxul monetar al Rusiei şi al oligarhilor săi pentru produse de la lemn la ciment, fructe de mare, băuturi alcoolice.

"Luăm o serie de măsuri direcționate, cum ar fi interzicerea generală a Uniunii Europene privind participarea companiilor ruse la achizițiile publice din statele membre sau excluderea oricărui sprijin financiar fie el european sau național pentru organismele din Rusia", mai spun liderii europeni. 

Rușii au recunoscut că au ucis 93 de persoane în haine civile în Ucraina

Mihail Mizintsev, șeful Postului Central de Comandă al Statului Major al Forțelor Armate Ruse, i-a numit „militari ucraineni deghizați”, potrivit Unian.

Pierderile teribile în rândul civililor au fost explicate în Federația Rusă prin faptul că aceștia erau „naziști deghizați”.

„În ultimele două zile, o parte din militanți, numărând de la 150 la 200 de persoane, folosind coridoarele umanitare, îmbrăcați în civil, au părăsit orașul. Și în grupuri împrăștiate de 10-15 persoane, se deplasează în direcția Zaporojie pe drumuri de țară.

Liderii Uniunii Europene se duc la Kiev să discute cu Volodimir Zelenski | UE adoptă un nou pachet de sancțiuni anti-Rusia

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate a Uniunii Europene, Josep Borrell, vor merge săptămâna aceasta la Kiev.

Cei doi se vor întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit anunțului făcut marți de Eric Mamer, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Întâlnirea va avea loc înainte de evenimentul umanitar "StandUpForUkraine", dedicat strângerii de fonduri, care va avea loc sâmbătă la Varșovia, a precizat oficialul european.

×
Subiecte în articol: Ucraina UE sanctiuni
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close