Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Ursula von der Leyen, reacție după ce Macron a zis că NATO e ”în moarte cerebrală”

Ursula von der Leyen, reacție după ce Macron a zis că NATO e ”în moarte cerebrală”

Ursula von der Leyen, reacție după ce Macron a zis că NATO e ”în moarte cerebrală”
Sursa foto: Foto: Facebook/ Ursula Von der Leyen
08 Noi 2019   •   23:35

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat vineri că NATO este o instituţie "remarcabilă", a doua zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat o Alianţă atlantică în stare de "moarte cerebrală", transmite AFP.

"În pofida tuturor vârtejurilor din ultimele săptămâni, apreciez că NATO s-a dovedit a fi remarcabilă ca ecran protector al libertăţii", a declarat Von der Leyen într-un discurs rostit la Berlin în ajunul celei de-a 30-a aniversări a căderii Zidului.

"Istoria Europei nu poate fi povestită fără cea a NATO", a adăugat fostul ministru german al apărării, insistând că este vorba de "cea mai puternică alianţă militară din lume".

Emmanuel Macron a susţinut, într-un interviu pentru The Economist, că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

"Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO", a afirmat şeful statului francez, pledând din nou pentru consolidarea unei Europe a apărării, în contextul în care viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice va avea loc la Londra la începutul lunii decembrie.

Şi secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat vineri, în declaraţii făcute la Berlin, că NATO trebuie să "crească" şi să se schimbe, în caz contrar riscând să devină "depăşită"

Cancelarul german Angela Merkel a estimat în schimb că Emmanuel Macron a folosit ''termeni radicali'' când a susţinut că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO".

''Eu nu cred că o astfel de apreciere intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme, chiar dacă trebuie să ne dezmeticim'', a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurată în capitala germană.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close