Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Van Rompuy denunţă populismul şi apără libertatea de circulaţie în UE, un "simbol al civilizaţiei"

Van Rompuy denunţă populismul şi apără libertatea de circulaţie în UE, un "simbol al civilizaţiei"

Van Rompuy denunţă populismul şi apără libertatea de circulaţie în UE, un "simbol al civilizaţiei"
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
09 Noi 2013   •   21:13

Preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a avertizat, sâmbătă, împotriva pericolelor reprezentate de populism, apărând libertatea de circulaţie în UE, într-un discurs susţinut la Berlin, scrie AFP.
   
"Populismul şi naţionalismul nu pot furniza soluţii pentru provocările epocii noastre", a declarat Van Rompuy, care a intervenit - în special în engleză, dar şi cu câteva pasaje în germană - în cadrul "discursului european" organizat anual din 2010 de fundaţia conservatoare Konrad-Adenauer, la data aniversării căderii Zidului Berlinului în 1989.
   
El şi-a manifestat înţelegerea faţă de temerile generate de globalizare şi criza economică în rândul cetăţenilor europeni, afirmând că singura soluţie este "relansarea economică şi crearea de locuri de muncă".
   
Dar el i-a criticat pe cei care alimentează aceste temeri aruncând cel puţin o parte din vină asupra imigranţilor, inclusiv europeni, "cu cuvinte precum turism pentru beneficii sociale sau dumping social".
   
Aceste reproşuri, adresate adeseori unor cetăţeni ai unor ţări membre UE, în special România şi Bulgaria, nu acoperă decât fenomene minoritare şi marginale, potrivit lui.
   
Libertatea de circulaţie în cadrul UE este "un simbol al civilizaţiei" care trebuie apărat.
   
În acelaşi fel, dramele legate de imigraţia clandestină, precum cele recurente din largul insulei Lampedusa, în Marea Mediterană, trebuie combătute atacând rădăcinile problemei, în ţările de plecare şi cele de tranzit.
   
Doar aşa "Europa post-Zidul (Berlinului) va putea fi construită" şi UE va deveni o "patrie" pentru cetăţenii săi, a conchis el.
   

×
Subiecte în articol: Herman Van Rompuy imigratie
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close