Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Viktor Ianukovici a avertizat că Ucraina ar putea ieşi din Comunitatea Energetică Europeană

Viktor Ianukovici a avertizat că Ucraina ar putea ieşi din Comunitatea Energetică Europeană

Viktor Ianukovici a avertizat că Ucraina ar putea ieşi din Comunitatea Energetică Europeană
de M.T.    |    27 Noi 2013   •   17:22

Preşedintele Viktor Ianukovici a avertizat că Ucraina ar putea ieşi din Comunitatea Energetică Europeană, dacă nu se ţine cont de interesele ei, informează Agerpres.

„Ucraina are dreptul de a se retrage din al treilea pachet energetic, dacă nu vor fi luate în considerare interesele noastre”, a spus Ianukovici, într-un interviu pentru postul naţional de televiziune.

Preşedintele ucrainean este nemulţumit de faptul că, în timpul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Kiev în privinţa politicii comune în sfera energetică, cinci state UE au semnat acordul privind începerea construcţiei gazoductului South Stream, care ocoleşte teritoriul Ucrainei.

„Nu s-a ţinut cont de interesele Ucrainei, deşi suntem parteneri. Statele europene şi-au încălcat obligaţiile. Este prima încălcare a celui de-al treilea pachet energetic al UE”, a afirmat Ianukovici.

Ucraina a aderat la Comunitatea Energetică Europeană în 2011 şi s-a angajat să se alăture celui de-al treilea pachet energetic ce limitează dreptul producătorilor de energie de a poseda şi gestiona reţele de transport ucrainene.

Respectarea de către Ucraina a normelor acestui al treilea pachet energetic face imposibilă participarea concernului rus Gazprom la gestionarea gazoductele ucrainene.

Gazprom construieşte deja mai multe gazoducte ce ocolesc Ucraina, pentru a putea controla tranzitarea gazelor ruseşti către Europa.

Declaraţiile preşedintelui Ianukovici vin în contextul în care guvernul de la Kiev a decis săptămâna trecută suspendarea procesului de pregătire a acestui acord şi relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi cu celelalte state membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Liderii europeni au denunţat „presiunile externe suportate de Ucraina” şi au criticat poziţia adoptată de Moscova în privinţa perspectivelor de integrare europeană a fostei republici sovietice.

×
Subiecte în articol: Ucraina viktor ianukovici
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close