Antena 3 CNN International News Atleta din Belarus care a sfidat regimul Lukașenko și-a schimbat traseul din motive de securitate. Viena, prima escală

Atleta din Belarus care a sfidat regimul Lukașenko și-a schimbat traseul din motive de securitate. Viena, prima escală

Avionul Austria Airlines având-o la bord pe atleta Kristina Țimanovskaia a aterizat miercuri după-amiază la Viena, transmite Associated Press.

Atleta din Belarus care a sfidat regimul Lukașenko și-a schimbat traseul din motive de securitate. Viena, prima escală
Sursa foto: cnn
de Adrian Iclozan    |    04 Aug 2021   •   17:53

Țimanovskaia s-a îmbarcat de dimineață la aeroportul internațional Narita. După escala la Viena, ea urma să își continue călătoria spre Polonia, țară care i-a acordat o viză umanitară.

Înainte de a părăsi capitala niponă, sportiva din Belarus a spus că speră să își poată continua cariera sportivă, însă deocamdată siguranța este prima sa prioritate.

Arsenii Zdanevici, soțul sportivei, a plecat rapid din țară, după ce a fost clar că Țimanovskaia nu va mai reveni în Belarus.

Kristina Țimanovskaia a decis să zboare spre Viena și nu spre Varșovia, la cererea autorităților poloneze.

Vadim Krivoșeiev, un activist de la Fundația de solidaritate sportivă belarusă, a precizat că "decizia de a schimba traseul a fost luată de partea poloneză din motive de siguranță".

În cursul serii de miercuri, Țimanovskaia urmează să aterizeze pe aeroportul din Varșovia.

Sportiva trimisă acasă refuză să se îmbarce pentru Belarus

Ceea ce părea a fi o neînțelegere la nivelul echipei olimpice din Belarus s-a transformat într-un scandal internațional, după ce, aparent, antrenorii Kristinei Țimanovskaia au pus-o pe aceasta să concureze într-o probă pentru care nu se antrenase.

După ce a postat pe rețelele sociale critici la adresa conducerii echipei olimpice din Belarus, Țimanovskaia a fost retrasă complet din competiție.

Șefii lotului i-au spus să-și facă bagajele și au anunțat-o că va fi trimisă înapoi în Belarus, unde ar urma să o aștepte represalii.

Sportiva a sesizat Comitetul Internațional Olimpic asupra situației, i-a acuzat pe managerii lotului că au încercat să o trimită în Belarus prin constrângere și a părăsit, în cele din urmă, aeroportul din Tokyo spre o "destinație sigură" după ce a petrecut acolo mai multe ore, supravegheată de poliție.

"Au arătat clar (oficialii lotului) că acasă voi fi pedepsită. Au fost indicii abia disimulate că va fi mai mult de atât (...) Mi-ar plăcea să îmi continui cariera sportivă, pentru că am doar 24 de ani și mi-am făcut planuri pentru încă cel puțin două olimpiade", a declarat Țimanovskaia, care se așteaptă să fie dată afară din echipa națională a Belarusului.

Încă doi sportivi belaruși întorc spatele regimului Lukașenko

Ea a mai spus că se teme pentru părinții săi, care au rămas în țară.

Șeful delegației din Belarus la Jocurile Olimpice, Dmitri Dauhalionak, a refuzat să comenteze afirmațiile făcute de Țimanovskaia.

Alți doi atleți din Belarus au decis să nu mai revină în țara natală după episodul traversat de Kristina Țimanovskaia.

Este vorba despre Iana Maksimava și soțul său, Andrei Krauceanka, medaliat cu argint la decatlon, la Olimpiada de la Beijing, din 2008.

Cei doi vor rămâne în Germania.

Makismava a scris pe Instagram că nu intenționează să revină după "tot ce s-a întâmplat în Belarus" și că acolo "poți să îți pierzi nu doar libertatea, ci și viața."

Regimul din Belarus este sub sancțiuni europene și internaționale după alegerile prezidențiale de anul trecut, pe care țările occidentale le consideră fraudate în favoarea președintelui Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994.

Susținut de Kremlin, Lukașenko și-a făcut calcule că poate deturna un avion

Demonstrațiile masive anti-prezidențiale care au urmat scrutinului au fost reprimate cu brutalitate.

Au fost arestați peste 35.000 de protestatari și mii dintre aceștia au fost maltratați de poliție.

În data de 23 mai anul curent, un avion de vânătoare MiG 29 al aviației militare din Belarus a decolat la ordinul direct al lui Aleksandr Lukașenko și a forțat aterizarea avionului de pasageri la bordul căruia se aflau jurnalistul și activistul opozant Roman Protasevici și partenera acestuia, Sofia Sapega.

Cei doi au fost arestați pe aeroportul din Minsk.

Acest episod a determinat stalele UE să impună noi sancțiuni la adresa regimului din Belarus.

Foto: Kristina Tsimanovskaia, la intrarea în clădirea ambasadei Poloniei la Tokyo

×
Subiecte în articol: Kristina Țimanovskaia
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close