Antena 3 CNN Life ANTENA3.RO LIVE. Totul despre operațiile estetice necesare cu dr. Silvia Stănculescu și Maria Coman

ANTENA3.RO LIVE. Totul despre operațiile estetice necesare cu dr. Silvia Stănculescu și Maria Coman

Ne ingrasam, slabim, ne ingrasam, slabim, ne ingrasam, slabim. Adesea diferenta e una de zeci de kilograme, pe care le suporta cel mai greu pielea noastra.

ANTENA3.RO LIVE. Totul despre operațiile estetice necesare cu dr. Silvia Stănculescu și Maria Coman
de Maria Coman    |    26 Mai 2021   •   14:57

In cazul operatiilor de micsorare de stomac, efectele sunt si mai complicate, pentru ca adesea sunt si mai rapide.

Silvia Stănculescu vorbeşte la Antena3.ro LIVE cu Maria Coman, despre cum se vede pacientul dupa o astfel de operatie, despre operatiile estetice necesare in multe cazuri, despre tulburari alimentare, depresii si despre intregul impact emotional al acestei proceduri.

⭕ ANTENA3.RO LIVE din 27 mai 2021. Totul despre operațiile estetice necesare cu dr. Silvia Stanculescu și Maria Coman

⭕ ANTENA3.RO LIVE. Totul despre operațiile estetice necesare cu dr. Silvia Stanculescu și Maria Coman

Publicată de Antena 3 pe Joi, 27 mai 2021

Operaţiile de chirurgie bariatrică sunt din ce în ce mai frecvente în România. La fel şi obezitatea şi supraponderabilitatea. Medicul Silvia Stănculescu a vorbit despre creşterea alarmantă a numărului de persoane supraponderale, dar şi despre opțiunile viabile în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Chirugia bariatrică e ultima soluţie?

"Da. Pentru anumite cazuri, da. Este o soluţie care îţi redă viaţa. Îţi permite să te bucuri de viaţă şi să ai o viaţă sănătoasă de acum încolo. Niciun om gras nu este sănătos.Este o persoană cu o vârstă biologică mai mare decât cea cronologică, pentru că toate organele sunt mai solicitate. Sunt persoane la care încep să se resimtă articulaţiile, începă să aibă probleme cu inima, încep să aibă probleme cu respiraţia, au frecvent diabet. Aceste probleme de sănătate încep să apară în funcţie de numărul de kilograme. Toate aceste afecţiuni determină scăderea speranţei de viaţă. În anumite cazuri, da, este operaţia care îţi redă viaţa normală. 

Miracole face doar Dumnezeu. Pacienţii trebuie să fie conştienţi că trebuie să ducă o negociere pe care o au de dus cu inşiţi, toată viaţa. În perioada aceasta în care ei slăbesc semnificativ ei trebuie să îşi resteze paternul mental de alimentaţie. În perioada aceasta, în care ei slăbesc semnificativ, în primul an postoperator, este şi perioada în care ei trebuie să îşi reseeze paternul mental de alimentaţie. Toţi aceşti pacienţi au tulburări de alimentaţie care sunt la nivel emoţional. Mâncatul complusiv va duce la un număr excesiv de kilograme.

Procesul de slăbire ar trebui să fie însoţit de sfatul nutriţionistului, psihilogului, dar şi a chirurgului plastic. Mai mult jumătate dintre pacienţi au excese tegumentare. În continuare sunt nemulţumiţi şi nu se pot bucura la maxim de actualele forme. Mai apare şi problema psihologică în momentul în care te dezbraci. Mulţi dintre ai ajung pe drumul deznădejdei. Este important ca acestor pacienţi să le redai speranţa. 

Ce se întâmplă cu cei care se îngraşă la loc?

Nu au reuşit să îşi stăpânească complusiile. Stomacul se va întinde şi va ajunge la un anumit volum. Aşa apar reîngrăşările. Aceşti pacienţi ar trebui ajutaţi cu ajutorul chirurgilor, psihoterapeuţilor. Ei au un comportament distructiv. Primul pas este conştientizarea problemei.

De ce aţi ales această specializare?

Chirurgia postbariatrică este domeniul care îmi place cel mai mult. Te ajută să împlineşti oamenii. Ai o extrem de mare satisfacţie când ajuţi persoana să îşi shimbe viaţa. Majoritatea pacienţilor au şi probleme emoţionale. Pandemia a lăsat urme. Rolul meu este să informez onest. Ar fi incorect să conving pe cineva. Nu ar fi corect. Oamenii sunt dispuşi să lupte cu adevărat pentru ceea ce îşi doresc. Ar fi incorect să convingi un pacient care nu îşi doreşte asta. 

Unele schimbări sunt prea mari să fie fireşti

Unele schimbări sunt ridicile. Pacientul trebuie să aibă aşteptări realiste. Rezultatul este ca pacientul să arate mai bine. Căutăm să rezolvăm nişte complexe care ne pot afecta emoţional. Trebuie să fim conştienţi de limitele corpului nostru. Trebuie să tindem spre perfecţiune, dar trebuie să ştim când să ne oprim. 

Unii pacienţi au tulburări şi ei trebuie să fie trimişi la o evaluare psihologică, pentru că întotdeauna vor mai mult. Pacientul trebuie să ştie foarte clar ce îşi doreşte.

Există pacienţi pe care îi refuzaţi?

Da. Este o categorie pe care îşi pun toate frustrările pe seama unui complex fizic. Pentru fiecare medic există pacienţi şi pentru fiecare pacienţi există anumiţi medici. Trebuie să fie o chimie între ei şi să fie o echipă.

Am văzut mai des recăderi la pacienţi care s-au oprit după ce au slăbit.

Ce soluţii mai sunt în afară de chirurgie?

Un stil vestimentar inteligent. În momentul în care rămân excese de piele nu pot dispărea decât chirurgical. Sportul nu ajută la dispariţia acestor excese. Nu pot dispărea în neant nişte structuri.

Cât durează recuperarea?

A doua zi pacientul poate să meargă, dar în principiu, după o lună. După trei luni, ei pot relua sportul. 

Sunt copii care 12 ani au 100 de kilograme, dar ei provin din familii obeze. Celula adipoasă are capacitatea de a se multiplica doar până la vârsta biologică de 2-3 ani, de aceea e bine să nu îndopi copilul. Obiceiurile alimentare se controlează. Mulţi părinţi se plâng că nu mănâncă copilul. Nu este bine să îl îndemnăm să mănânce suplimentar.

Antena 3 a lansat un nou proiect: “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Emisiunea are loc în fiecare joi, de la ora 15:00 LIVE pe antena3.ro şi pe https://www.facebook.com/Antena3Oficial/.

Arhiva emisiunilor poate fi găsită pe pagina de Youtube/antena3.ro.

 

×
Subiecte în articol: antena3.ro LIVE Silvia Stanculescu
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close