Antena 3 CNN Life Pașii pe care trebuie să îi urmați dacă v-ați avariat mașina într-o groapă! O puteți repara cu banii de la autorități

Pașii pe care trebuie să îi urmați dacă v-ați avariat mașina într-o groapă! O puteți repara cu banii de la autorități

Cu toții am trecut, cel puțin o dată, cu roată printr-o groapă din carosabil, moment în care am simțit că parca mașina se rupe în două. Dacă în acel moment ați mers la service pentru a vă repara mașina pe cont propriu, trebuie să știți că nu ați făcut cea mai înțeleaptă alegere. Puteați rezolva daunele cu bani de la autorități.

Pașii pe care trebuie să îi urmați dacă v-ați avariat mașina într-o groapă! O puteți repara cu banii de la autorități
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    01 Aug 2023   •   06:00

Astfel de incidente repetate duc, inevitabil, la avarierea vehiculelor. De multe chiar nu este nevoie decât de o singură groapă pentru a fi nevoie să ne îndreptăm direct către service.  

Sunt anumite situații în care asigurătorul acceptă reparațiile. Însă, în cele mai multe cazuri, acest lucru nu se întâmplă. Este important însă să știți că nu trebuie să disperați în acele momente. Există rezolvări și există șanse mari să obțineți despăgubiri din partea administratorului drumului unde v-ați avariat mașina.  

Așadar, dacă asigurătorul refuză să vă despăgubească pentru daunele produse autoturismului de deteriorări ale carosabilului (gropi), iar cheltuielile de reparație sunt semnificative, puteți acționa administratorul drumului în instanță pentru a vă recupera pierderile.Indiferent că vorbim aici de primărie, consiliu județean, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau o firmă care efectuează lucrări pe tronsonul respectiv, scrie avocatnet.ro.

Ce trebuie să faceți

Primul pas în momentul în care ați avariat mașina într-o groapă din carosabil este o sesizare către asigurător și poliție. Nu uitați însă de probele care pot atesta faptul că vina nu vă aparține. În acest mod vă veți putea dovedi dreptatea.  

Chiar înainte de a muta mașina de la locul incidentului, fotografiați starea drumului, dimensiunile și adâncimea gropii și orice alte detalii care vi se par importante. Toate aceste fotografii vă pot fi de ajutor în procesul de despăgubirile. Este posibil ca strada să fie asfaltată ulterior incidentului, astfel încât probele să dispară dacă nu au fost imortalizate.  

De asemenea, nu uitați să notați data, ora și locul incidentului, dar și împrejurările în care s-a produs. Iar un alt lucru extrem de important constă în martori. Dacă existau persoane care se aflau la fața locului la ora producerii incidentului, faceți tot posibilul să obțineți datele de contact ale acestora.  

Și încercați să aflați informații despre orice camera de supraveghere cu raza de acțiune în zona respectivă.   

Cine administrează drumurile:  

Administratorii drumurilor care au obligația de a le semnaliza și întreține și sunt, conform OG 43/1997: 

  • primăriile, pentru străzile sunt drumuri publice din interiorul localităților, indiferent de denumire: stradă, bulevard, cale, chei, splai, şosea, alee, fundătură, uliță. 
  • consiliile județene, pentru drumurile care fac legătura între localități. 
  • CNAIR, pentru drumurile care asigură legătura capitalei țării cu orașele reședințe ale județelor, legăturile între acestea, precum şi cu ţările vecine, și pot fi: autostrăzi, drumuri expres, drumuri naționale europene, drumuri naționale principale, drumuri naționale secundare. 
  • companii care efectuează lucrări de reparații și întreținere, pe durata acestora. 

Ceea ce trebuie să faceți dacă vă confruntați cu o astfel de problemă este să depuneți în instanță o acțiune împotriva autorității, însoțită de un deviz de la un service autorizat, în care au fost evaluate pagubele asociate incidentului. De asemenea, veți depune și probele menționate mai sus. 

Instanța poate stabili un expert judiciar care să stabilească legătura de cauzalitate dintre defecțiunile provocate vehiculului și denivelarea din asfalt.  

Abundența datelor colectate de la fața locului, în momentul accidentului, poate fi determinantă în cazul în care drumul a fost reparat între timp. 

×
Subiecte în articol: gropi
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close