Antena 3 CNN Life Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook, îngrijorată de metaversul anunțat de Zuckerberg: "Nu veţi mai putea decide daca vă poate spiona"

Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook, îngrijorată de metaversul anunțat de Zuckerberg: "Nu veţi mai putea decide daca vă poate spiona"

Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook, Frances Haugen, i-a pus în gardă miercuri pe deputaţii francezi împotriva proiectelor gigantului american în "metavers", dublura digitală a lumii fizice unde compania întrevede imense posibilităţi comerciale.

Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook, îngrijorată de metaversul anunțat de Zuckerberg: "Nu veţi mai putea decide daca vă poate spiona"
Sursa foto: Hepta/ Ferrari Press Agency / Meta
de Mia Lungu    |    10 Noi 2021   •   19:45

"Sunt extrem de îngrijorată de proiectele Facebook, în special de dorinţa sa de a crea veritabile medii profesionale în acest "metavers", a explicat ea, potrivit AFP.

"Imaginaţi-vă că lucraţi de acasă şi că angajatorul dvs decide să devină o întreprindere din 'metaversul' Facebook", a explicat ea. "Nu veţi mai putea decide dacă Facebook vă poate spiona sau nu..."

"Metaversul" îi va permite Facebook "să adune tone de date noi despre voi", a reamintit ea, avertizând împotriva recurgerii la "senzori" sau "microfoane" în mediul utilizatorului. "Este o problemă importantă pentru că este o problemă de consimţământ", a precizat Frances Haugen.

Frances Haugen a fost audiată miercuri dimineaţă de comisiile legislativă şi de afaceri economice ale Adunării Naţionale, urmând ca miercuri-după amiază să aibă întâlniri similare în Senat.

"Metaversul" este o dublură digitală a lumii fizice, bazată în special pe universurile virtuale în 3D, ar urma să permită înmulţirea interacţiunilor umane, eliberându-le de constrângeri fizice, notează AFP.

Cu acelaşi prilej, Frances Haugen a pledat în faţa deputaţilor francezi pentru reţele sociale "la scară umană", fără grupuri cu milione de utilizatori abonați, care alimentează dezinformarea şi propagarea conţinutului care incită la ură.

"Puteam readuce reţelele sociale la scară umană, să revenim la nivelul din 2008 sau 2009, când firul nostru de actualitate era format din conţinuturi generate de prietenii noştri" şi "nu se vorbea despre distrugerea democraţiei", a spus ea.

"Facebook a făcut experimente în ultimii ani cu acest lucru: dacă familia şi prietenii voştri reprezintă o parte mai mare din ceea ce vedeţi, aveţi mai puţin discurs de incitare la ură, mai puţină polarizare, mai puţină nuditate, mai puţină violenţă", a spus ea.

Frances Haugen recomandă ca Facebook să fie constrâns să publice datele pe care le deţine privind utilizarea serviciului său

"Facebook ne spune că este la curent cu problemele" de hiper-amplificare a conţinuturilor problematice, "dar nu avem niciodată acces la date care ne-ar permite să estimăm progresele care se fac" pentru a le remedia, a deplâns ea.

Facebook ar trebui să fie constrâns să furnizeze aceste date "în fiecare săptămână", la "10.000 de perechi de ochi", unor cercetători sau specialişti în algoritmi care ar putea evalua lucrurile, a spus ea.

Frances Haugen se află la Paris după ce a trecut şi pe la Bruxelles, unde şi-a exprimat sprijinul pentru noul text european de reglementare a internetului DSA

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close