Antena 3 CNN Life Corecţia sunetelor ''r'' şi ''s''. Cum îi ajutăm pe copii să vorbească mai bine

Corecţia sunetelor ''r'' şi ''s''. Cum îi ajutăm pe copii să vorbească mai bine

Mulţi copii de 4, 5 ani pronunţă greu "R" sau "S". Oricât de drăguţ ar fi modul peltic de a vorbi a celor mici, logopezii atrag atenţia că ignorarea unei astfel de tulburări poate produce efecte negative în viaţa viitorului adolescent. Urmăriţi o lecţie de dicţie predată de Aurelian Ciocan.

Corecţia sunetelor ''r'' şi ''s''. Cum îi ajutăm pe copii să vorbească mai bine
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Orgo    |    20 Iul 2020   •   16:30

''Fiecare părinte ar trebui să ştie faptul că toţi copiii se dezvoltă diferit şi încep să vorbească la vârste diferite. La fetele cele mai ''harnice'' vorbirea poate să pornească chiar şi la 10 luni, un an. Se spun primele cuvinte: mama, tata, papa.

Dacă până la vârsta de trei-patru ani nu apar toate sunetele şi nu sunt pronunţate corect şi sunt anumite defecte, ar fi ideal să încerce să caute ajutor de specialitate la un logoped. Dacă nu fac asta la această vârstă, vârsta de şapte ani ar ideală pentru a căuta un ajutor de specialitate.

Potrivit specialiştilor, cel mai frecvent, copiii nu pot pronunţa sunetele ''r'' şi ''s''.

R este cel mai dificil, cel mai greu de pronunţat sunet. Limba face o mişcare destul de dificilă, intră în vibrare, este singura mişcare în care vârful limbiii face o mişcare complexă şi de aceea este printre ultimele sunete care apar. De cele mai multe ori, toţi se amuză şi fac glume.

De asemenea, nu e recomandat ca cel mic să fie tras la răspundere din cauză că nu poate pronunţa unul dintre cele două sunete.

Părintele ar trebui să fie îndrumător şi să îl încurajeze.

Să începem de exemplu cu sunetul r. Dacă îl vom stimula încă de mic, chiar când este bebeluş să îi dăm sunete corecte şi să îi pronunţăm corect sunetul r, r, r, în diverse ocazii. De la onomatopee, cum face motoreta: brum, brum, brum. Şi atunci, copilul aude acest sunet, chiar dacă încă nu poate să îl spună, dar aude un sunet corect.

Ulterior, după vârsta de un an şi jumătate se pot începe şi primele exerciţii.

''Putem să lucrăm exact aceste silabe care îl conţin pe r, folosindu-ne de vocale: ra, re, ri, ro, ru, ră, rî'', a spus Aurelian Ciocan.

×
Subiecte în articol: Numai de bine aurelian ciocan
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close