CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Life Cum să umpli rezervorul emoţional al copilului pentru a-l face să se simtă în siguranţă

Cum să umpli rezervorul emoţional al copilului pentru a-l face să se simtă în siguranţă

M.M.
1 minut de citit Publicat la 15:24 04 Mar 2025 Modificat la 14:19 27 Mar 2025
"Cercul Siguranței" reprezintă un model prin care părinții și educatori pot ajuta copiii. foto: getty images.com

"Cercul Siguranței" reprezintă un model prin care părinții și educatori pot ajuta copiii să navigheze între explorare și întoarcerea la un "centru" emoțional sigur.

„Cercul Siguranței are ca scop să ajute părinții și alți adulți care lucrează cu copii să înțeleagă nevoia fundamentală a copiilor de a simți că au o legătură de siguranță cu o persoană”, a explicat Camelia Maianu. Aceasta a adăugat că nu doar copiii, ci și adulții au nevoie de o astfel de conexiune pentru a se dezvolta în mod sănătos.

Cercul poate fi reprezentat vizual ca un cerc în care copilul se mișcă între două zone esențiale: explorarea, unde învață și se dezvoltă, și întoarcerea la "baza" cercului pentru a-și umple rezervorul emoțional. „Câteodată, copiii au nevoie doar să fie supravegheați. Alteori, când sunt în explorare, au nevoie de ajutor sau pur și simplu de compania noastră în jocurile lor”, a mai explicat aceasta.

Însă, mai mult decât atât, părinții și educatorii trebuie să învețe să recunoască semnele acestor nevoi emoționale. „Întrebarea cheie este: unde este copilul meu pe cerc? Aceasta ne ajută să identificăm dacă are nevoie de sprijin în explorare sau de siguranță emoțională în momentele de frustrare sau oboseală”, mai spune Camelia Maianu.

Aplicarea conceptului de „Cercul Siguranței” în școli a fost, de asemenea, discutată. Psihologul a subliniat provocarea cu care se confruntă profesorii, mai ales atunci când au în față clase mari: „Cum poate un profesor care are 30 de copii într-o clasă să aplice cercul siguranței?”

Răspunsul a venit rapid: „Este esențial ca profesorii să înțeleagă că aceste nevoi emoționale există și că nu trebuie să le interpreteze doar ca comportamente care trebuie corectate sau pedepsite. Dacă nu înțelegem aceste nevoi, nu putem oferi un mediu sigur pentru dezvoltarea copiilor.”

Mulți dintre adulții din ziua de azi nu reușesc să ofere siguranța emoțională necesară, din diverse motive. Unii nu au avut parte de o educație emoțională corespunzătoare în copilărie, iar alții sunt copleșiți de ritmul alert al vieții moderne. „Stresul cotidian și prioritățile legate de carieră fac ca părinții să fie mai puțin atenți la nevoile emoționale ale copiilor, concentrându-se mai mult pe satisfacerea nevoilor materiale”, a concluzionat psihologul.

Astfel, „Cercul Siguranței” nu este doar o teorie, ci un model practic esențial pentru sprijinirea dezvoltării emoționale a copiilor. Este important ca părinții, educatorii și întreaga comunitate să conștientizeze rolul acestui cerc în formarea unor relații sigure și stabile.

×
x close