Antena 3 CNN Life Uscarea hainelor în casă, un real pericol pentru sănătate

Uscarea hainelor în casă, un real pericol pentru sănătate

Uscarea rufelor în lunile reci și ploioase este o adevărată provocarea. Pentru că nu toată lumea deține un uscător sau o cameră specială pentru uscarea rufelor, multe persoane aleg varianta de a le usca în casă. Totuși, acest obicei nu este unul neapărat sănătos.

Uscarea hainelor în casă, un real pericol pentru sănătate
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Noi 2023   •   04:00

Uscarea hainelor în încăperi prost ventilate în timpul lunilor de iarnă ar putea duce la creșterea mucegaiului, ciupercilor și bacteriilor. Ar putea fi mai ieftin decât folosirea unui uscător de rufe, dar punerea hainelor pe calorifere pentru a se usca, de exemplu, poate reprezenta până la o treime din umiditatea din aer.

Hainele umede elimină umezeala în aer pe măsură ce se usucă, care, dacă nu este suficient de ventilată, se poate condensa pe suprafețele reci și, în cele din urmă, se poate dezvolta în acumulări de mucegai.

Ce se întâmplă când puneți hainele umede să se usuce în interiorul casei

  1. Hainele umede atrag elementele biologice – "spori" care sunt în interior. Acești spori cresc pe hainele umede sau umede care sunt ținute la uscat, fără o bună ventilație sau în spații și dormitoare uscate etanșe.
  2. Sporii mucegai sunt cauza principală a alergiilor, strănutului aleatoriu, lăcrimarea ochilor și multe altele. Și inhalarea lor în timp ce purtați haine care nu sunt uscate corespunzător cauzează probleme respiratorii grave.
  3. Aceste mucegaiuri fungice sunt particule minuscule și nu pot fi văzute cu ochiul liber. Cel mai popular cunoscut ca spor de Aspergillus fumigatus ; provoacă infecții pulmonare grave.
  4. O cameră umedă și umezeala de uscare a rufelor înmulțesc agresiv această ciupercă. Cauzând efecte severe la pacienții cu astm bronșic și eczeme bruște la copii, bebeluși și uneori chiar la membrii familiei sănătoși.
  5. Majoritatea caselor se umezesc în timpul ploilor, iar acarienii iubesc umezeala pe haine, pereți, podele și mobilier. De acolo primești mirosul de mucegai și de mucegai din hainele tale și din casă

Acolo unde este posibil, se recomandă folosirea unui uscător sau amplasarea hainelor ude cât mai aproape de o aerisire.  Acestea nu numai că ajută la uscarea mai rapidă a hainelor, dar opresc și acumularea de umiditate în casă.

×
Subiecte în articol: haine umiditate mucegai
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close