"Mă bucur că a fost tranşată povestea asta cu fructele de mare. Şi mie mi se pare o ipocrizie să spunem că ţinem post şi să ne îndestulăm, cum zicea şi preotul (n.r. ÎPS Teodosie) despre aceste produse, care categoric, sunt nişte produse de origine animală, adică, ideea postului este să ne fie foame, să ne lipsească aceste alimente, astfel încât, bucuria redescoperirii lor la masa de Paşte şi în zilele ce vor urma, să fie plenară.
"Avem nevoie să luăm o pauză de la mâncare, ca să ne bucurăm din nou de ea şi să o preţuim"
(...) Cum spuneau bătrânii noştrii, Paştele trebuie să fie fudul. Crăciunul este sătul. Deci, de Paşte mâncăm tot ce înseamnă frunze din piaţă, că sunt pieţele pline de culoare şi de toate crudităţile ce în perioada asta sunt perfecte. Au gustul acela de trezire la viaţă.
"Toate produsele din miel sunt în principiu dietetice"
Nu uităm, că toate produsele din miel sunt în principiu dietetice, adică drobul este un produs care este mai întâie fiert şi apoi băgat la cuptor, extrem de puţină grăsime avem acolo. Friptura, când o băgăm la cuptor, grăsimea curge în tavă, deci, din nou, rămâne un produs care este sărac în calorii şi, dacă îl combinăm cu o salată verde, niciun stres pentru siluetă.
Ciorba, borşul de miel şi stufatul sunt şi ele, din nou preparate care nu preuspun prăjeală, nu presupun grăsime multă.
De ce este mai indicată pasca mai mult decât cozonacul
La capitolul dulciuri, cozonacul, bineînţeles este o pâine dulce, dar este o pâine care are multă grăsime şi mult zahăr şi atunci face diferenţa dacă mânânci o felie sau trei felii. Pasca, în schimb, mi se pare o variantă şi dietetică şi plăcută la gust, care aduce în atenţia noastră brânza proaspătă, produsele lactate. Merită să mâncăm acum şi caş şi lapte şi pasca", a explicat Mihaela Bilic, medic nutriţionist.