Antena 3 CNN Life Cât durează recuperarea după un accident vascular. Medic: "Unii neuronii au fost distruşi, iar cei rămaşi trebuie să preia din funcţiile celor pierduţi"

Cât durează recuperarea după un accident vascular. Medic: "Unii neuronii au fost distruşi, iar cei rămaşi trebuie să preia din funcţiile celor pierduţi"

Sechelele pe care le poate lăsa un accident vascular cerebral (AVC) pot fi ireversibile, dacă nu apelăm la un ajutor de specialitate. Medicul Diana Tache ne explică cât este de importantă de fapt recuperarea medicală după un AVC. Aflăm şi toți pașii pe care trebuie să îi urmeze un bolnav în cazul unui astfel de accident nefericit.

Cât durează recuperarea după un accident vascular. Medic: "Unii neuronii au fost distruşi, iar cei rămaşi trebuie să preia din funcţiile celor pierduţi"
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    03 Feb 2021   •   12:15

"Recuperarea medicală în accidentul vascular cerebral începe chiar din secţia de Neurologie, cu poziţionarea pacientului şi membrelor lui în anumite poziţii. Cea mai importantă fază a recuperării începe după externarea de la Neurologie. 

2 ani, recuperarea medicală după un AVC

Ideal ar fi ca pacientul să fie transferat la Recuperare neurologică pentru a continua acest program şi a fixa anumite noi obiceiuri în activitatea lui obişnuită: trebuie să reînveţe să mănânce, să meargă, unii reînvaţă să vorbească, din păcate", a explicat medicul Diana Tache, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Această perioadă de recuperare poate dura până la doi ani, dar de multe ori se continuă toată viaţa.

De ce e nevoie de recuperare după AVC

E nevoie de recuperare după AVC, pentru că la pacientul respectiv, creierul este afectat, spune medicul.

"Neuronii au suferit, o parte au fost distruşi şi cei rămaşi trebuie să preia din funcţiile celor distruşi, ca să putem să refacem creierul", precizează dr. Tache.

În cât timp revenim la normal după un AVC

Acest program de recuperare trebuie început sub îndrumarea unui medic specialist de recuperare care va aplica acest program deosebit de complex pe fiecare pacient în parte, aşa cum este cazul.

"De regulă, recuperarea durează doi ani, dar dacă leziunile s-au extins mult şi sunt mulţi neuroni distruşi, nici după doi ani nu putem să spunem că s-au obţinut toate beneficiile de la pacient", precizează dr. Diana Tache.

Pentru o recuperare bună, contează şi vârsta pacientului, pentru că, din păcate, în ultima vreme, accidentele vasculare cerebrale au început să fie şi la tineri.
 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close