Antena 3 CNN Life Furie în Italia din cauza unei rețete de paste cacio e pepe publicată în Marea Britanie. Scandalul a ajuns până la ambasadă

Furie în Italia din cauza unei rețete de paste cacio e pepe publicată în Marea Britanie. Scandalul a ajuns până la ambasadă

I.C.
3 minute de citit Publicat la 08:00 09 Aug 2025 Modificat la 08:10 09 Aug 2025
GettyImages-2132317083
Cacio e pepe este un preparat emblematic al Romei. Foto: Getty Images

Italienii au reacționat cu indignare după ce site-ul britanic Good Food, foarte popular, a publicat o rețetă pentru un preparat tradițional roman, folosind ingrediente greșite și prezentând-o ca pe o mâncare rapidă.

Cacio e pepe este un preparat emblematic al Romei, cunoscut pentru simplitatea sa, dar și pentru dificultatea de a fi gătit corect. De aceea, descrierea făcută de Good Food - „o masă rapidă de prânz” - i-a iritat pe mulți italieni.

Mai mult, rețeta propunea patru ingrediente - spaghete, piper negru, parmezan și unt, cu opțiunea de a adăuga smântână dulce - în loc de cele trei tradiționale: spaghete, piper negru și brânză pecorino.

Scandalul a ajuns până la ambasadă

Nemulțumirea a fost atât de mare, încât o asociație a restaurantelor din Italia a sesizat Ambasada Marii Britanii la Roma, scrie BBC.

Fiepet Confesercenti a declarat că este „uimită” să vadă o asemenea rețetă pe un site culinar prestigios, deținut de BBC până în 2024. Președintele asociației, Claudio Pica, a precizat că au fost trimise scrisori către Immediate Media - actualul proprietar al site-ului - și către ambasadorul britanic Edward Llewellyn.

„Acest preparat iconic, tradițional din Roma și regiunea Lazio, este de ani buni un simbol al bucătăriei italiene, reprodus chiar și în afara țării”, a spus Pica. El a subliniat că „rețeta originală de cacio e pepe exclude parmezanul și untul. Nu sunt patru ingrediente, ci trei: paste, piper și pecorino”.

Scandalul a fost larg relatat în presa italiană. Un jurnalist al televiziunii publice RAI a comentat: „Ni se spune mereu: «Nu sunteți la nivelul BBC»… și apoi fac asta. O greșeală gravă. Ideea de a adăuga smântână mi-a dat fiori”.

Brandul Good Food a fost deținut de BBC Studios (divizia comercială a BBC) până în 2018, când a fost vândut către Immediate Media Co, iar anul trecut a renunțat la prefixul „BBC” din denumire.

Deși unii bucătari fac variații ale acestui preparat, nemulțumirea principală este că site-ul a prezentat această versiune ca fiind rețeta originală, inducând cititorii în eroare.

„E groaznic”

Italienii glumesc adesea pe seama modului în care străinii interpretează rețetele lor, dar în acest caz vorbim despre atingerea unei tradiții.

Maurizio și Loredana conduc un hotel din centrul Romei, aflat în familie de patru generații.

„Poți face toate variațiile din lume - dar nu poți folosi numele original italian pentru ele”, spune Maurizio. „Nu poți spune că este cacio e pepe dacă pui unt, ulei și smântână. Devine altceva”. Acesta adaugă: „Trebuie să dai Cezarului ce-i al Cezarului!”

Giorgio Eramo, proprietarul unui restaurant de paste proaspete lângă Piața Sfântul Petru, servește cacio e pepe și alte rețete tradiționale: „E groaznic. Nu e cacio e pepe… Ce a publicat Good Food, cu unt și parmezan, se numește pasta Alfredo. E alt tip de paste”, spune el. Pe meniul său există și cacio e pepe cu lime - o variație. Dar o consideră acceptabilă: „E altceva, e pentru vară, ca să fie mai răcoros. Nu afectează tradiția. Nu e ca smântâna sau untul. Lime-ul e doar o schimbare mică”.

Nicola, proprietarul unui magazin de sandvișuri lângă Vatican, a fost deosebit de deranjat de includerea smântânii: „Cacio e pepe nu se face cu smântână; smântâna e pentru deserturi. Pentru numele lui Dumnezeu! Cine folosește smântână nu știe ce înseamnă să gătești”.

Italienii reacționează frecvent cu nervi când străinii le modifică rețetele - fie că e vorba de pizza cu ananas, cappuccino după prânz sau carbonara cu smântână.

Eleonora, angajată la o cafenea aglomerată din centrul Romei, crede că nu e neapărat nevoie ca italienii să se supere atât de tare, dar înțelege motivul: „Tradiția noastră se bazează pe mâncare. Dacă atingi singurul lucru pe care îl avem recunoscut în toată lumea… asta ne poate întrista puțin”.

Proprietarii site-ului Good Food, Immediate Media, au fost contactați pentru un punct de vedere.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close