Antena 3 CNN Life Îngrijirea animalelor pe timp de caniculă

Îngrijirea animalelor pe timp de caniculă

Temperaturile ridicate reprezintă un risc major pentru animalele de companie, mai ales dacă sunt uitate sub razele soarelui. Indiferent dacă vorbim despre câini sau pisici, acestea au nevoie de umbră şi multă apă proaspătă. Altfel, pot face chiar şi infarct. Potrivit statisticilor, sute de animale mor anual din cauză că sunt lăsate în maşină în plin soare.

Îngrijirea animalelor pe timp de caniculă
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Orgo    |    20 Iul 2020   •   14:55

Carmen Vodă este medic veterinar şi a pregătit o listă cu recomandări pentru cei care au animale de companie. Prima şi cea mai importantă.

1. Animalul de companie nu trebuie lăsat în maşina parcată.

''Oamenii ar trebui să ştie că nu trebuie să îşi lase niciodată animalul de companie în maşină, chiar dacă o parchezi la umbră. Uneori, chiar şi în câteva minute se pot atinge temperaturi de 40-50 de grade în maşină şi poate fi fatal pentru ele, în câteva minute.

Chiar dacă lăsăm geamul puţin deschis, în maşină se face foarte cald, iar animăluţele din păcate intră în şoc caloric şi mor. În situaţia în care căţelul a rămas în maşină o perioadă îndelungată la temperaturi ridicate, important e să dăm drumul la aer condiţionat, să pornim către medicul veterinar şi eventual dacă avem o cârpă umedă, să punem pe animăluţ.

2. Animalul de companie trebuie să aibă întotdeauna de unde să bea apă.

Trebuie să ţinem cont că apa trebuie să fie la temperatura camerei, nu trebuie să fie foarte rece, mai ales dacă am venit de afară cu ele, pentru că nu este bine să avem această diferenţă de temperatură între corpul animalului şi apa pe care o bea.

3. Animalul de companie nu trebuie să iasă afară în timpul orelor prânzului.

Dacă expunem animăluţul la lumina soarelui direct, există riscul să facă arsuri la nivelul boticului, capului şi chiar pe tot corpul. Nu ar trebui să umblăm cu animăluţele în timpul zilei pe cimentul şi betonul încins, deoarece se ard pernuţele foarte uşor şi atunci ar trebui să evităm plimbările la orele de vârf. Ar trebui să le plimbăm seara şi dimineaţa, când e mai răcoare. Sau dacă e musai, să le plimbăm pe pământ, undeva la răcoare'', a spus Carmen Vodă, medic veterinar.

×
Subiecte în articol: Numai de bine ela craciun carmen voda
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close