Antena 3 CNN Life A început "Iulie fără plastic": Ce soluții găsesc românii pentru a scăpa de poluarea cu plastic

A început "Iulie fără plastic": Ce soluții găsesc românii pentru a scăpa de poluarea cu plastic

"Iulie fără plastic" sau Plastic Free July este o mișcare globală. Milioane de oameni caută, găsesc și implementează soluții pentru stoparea poluării cu plastic. Inițiată și condusă de o organizație australiană pentru protejarea mediului, Iulie fără plastic, acum la a 11-a ediție, propune o viziune în care străzile, oceanele și comunitățile să fie mai curate.

A început "Iulie fără plastic": Ce soluții găsesc românii pentru a scăpa de poluarea cu plastic
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    01 Iul 2021   •   14:42

Mișcarea Plastic Free July se bazează pe faptul că o mică schimbare, multiplicată de milioane de ori, va duce la o diferență enormă în societate și economie. Este posibil, spun inițiatorii mișcării, ca prin astfel de mici inițiative repetate să găsim alternative ce pot deveni noi obiceiuri.

"Aproximativ jumătate din producția totală de plastic este destinată produselor de unică folosință, precum pungi, sticle de apă, paie și diferite alte ambalaje. În medie, o pungă de supermarket are o durată medie de viață de 15 minute.", explică Roxana Buzețelu, fondatoarea comunității Micile Bucurii, care a lansat și o campanie pentru combaterea poluării cu plastic.

"Producția plasticului este una dintre principalele cauze ale emisiilor de carbon, care contribuie direct la încălzirea globală. Plasticul are o durată de viață extrem de lungă (de la 200 de ani în cazul paielor la 500 de ani în cazul periuțelor de dinți). Spre deosebire de alte materiale, nu este biodegradabil, ci se descompune în microparticule.", a mai precizat aceasta.

Roxana propune și câteva soluții celor care își doresc să reducă din cantitatea de deșeuri plastice pe care o generează în fiecare zi.

Ce înseamnă, de fapt, un stil de viață fără plastic?

Un produs din plastic ne poate fi util timp de câteva minute, așteptând după ???? de ani să se descompună. 

Plasticul contribuie la:

  •  încălzirea globală
  •  poluarea aerului
  •  impactul sănătății vieții marine
  •  distrugea habitatelor naturale

Care este practica de bază în a începe o viață fără plastic?

1. Refuză plasticul de unică folosință
2. Redu consumul de plastic
3. Refolosește produsele pe care le deții 
4. Repară produsele stricate
5. Reciclează plasticul pe care nu îl poți refolosi 

Produsele din plastic care dispar din magazine începând cu 3 iulie

De pe 3 iulie sunt interzise beţişoarele de urechi, farfuriile şi tacâmurile din plastic, paiele pentru băuturi, paharele şi caserolele din plastic sau polistiren expandat.

Avem alternative, biodegradabile, dar, mai scumpe. O spun producătorii care vorbesc de o dublare sau chiar triplare a preţurilor. Dacă acum plătim pentru un set de farfurii din plastic undeva la 12-13 lei, când ele vor fi înlocuite de cele din trestie de zahăr, de exemplu, vom da 25 - 30 de lei.

În cazul unor produse biodegradabile mai sunt şi alte dezavantaje. Paiele din hârtie se înmoaie în băutură. Dar, este obligatoriu să ne adaptăm pentru a reduce avalanşa de plastic ce ne sufocă atât pe uscat cât şi în apă.

Produse care vor fi interzise

- beţişoare de urechi

- farfurii şi tacâmuri din plastic

- paie pentru băuturi

- pahare din plastic

- caserole din plastic şi polistiren expandat

Costuri produse din plastic vs. produse biodegradabile

- set farfurii din plastic - 13 de lei

- set farfurii biodegradabile - 25 de lei

Comisia Europeana a publicat un ghid pentru respectarea normelor UE privind plasticul de unică folosință 

Saptamana aceasta, Comisia Europeana a publicat un ghid care urmareste ca normele UE privind plasticul de unică folosință să fie aplicate uniform de către toate statele membre.

Conform Directivei UE 2019/904 până la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piața UE. 

Acestea sunt produse pentru care există deja alternative pe piata, din diverse materiale: tacâmuri, bețisoare de bumbac, farfurii, paie, palete pentru cafea, bastoane pentru baloane, precum și unele produse din polistiren expandat (recipiente pentru alimente și băuturi) și toate produse din plastic oxo-degradabil.

Pentru alte produse din plastic, cum ar fi uneltele de pescuit, pungi de plastic de unică folosință, sticle, recipiente pentru băuturi și alimente pentru consum imediat, pachete și ambalaje, filtre pentru tutun, obiecte sanitare și șervețele umede, se aplică diferite măsuri.

Acestea includ limitarea utilizării acestora, reducerea consumului și prevenirea aruncării la gunoi prin măsuri de etichetare, scheme extinse de responsabilitate a producătorului (principiul „poluatorul plătește ”), campanii de sensibilizare și măsuri de proiectare a produselor.

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close