Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Cele mai inteligente 30 animale de pe pământ. O specie de păianjen, o broască și șobolanul se află printre ele

Cele mai inteligente 30 animale de pe pământ. O specie de păianjen, o broască și șobolanul se află printre ele

pui de vidra
Vidrele se numără, de asemenea, printre cele mai inteligente animale FOTO: Getty Images
de D.C.    |    01 Oct 2024   •   07:00

Deși măsurarea inteligenței animalelor este dificilă, unele specii prezintă abilități cognitive remarcabile, care pot rivaliza cu ale noastre. Ca oameni, nu putem să comparăm inteligența altor creaturi decât cu a noastră, însă etalonul este evident părtinitor.

„A întreba care specie este mai inteligentă este ca și cum ai întreba dacă un ciocan este un instrument mai bun decât o șurubelniță”, a declarat Brian Hare, fondatorul și directorul Centrului de studii canine al Universității Duke. „Fiecare instrument este conceput pentru o anumită problemă, deci desigur, depinde de problema pe care încercăm să o rezolvăm.”

Oamenii de știință nu au o definiție standard sau un test pentru „inteligență”. Unii se uită la utilizarea unor mijloace pe post de unelte, coordonările creier-corp, dimensiunile creierului, abilitățile de rezolvare a problemelor, dar dacă aceste măsuri captează cu adevărat intelectul animalului este discutabil.

Totuși, unele animale prezintă abilități cognitive remarcabile, care uneori rivalizează cu ale noastre. Iată 30 dintre cele mai inteligente animale de pe planetă, potrivit Live Science.

Cimpanzeii

Cimpanzeii și maimuțele bonobo sunt rudele cele mai apropiate ale Homo sapiens. Ambele au aproape 99% din ADN-ul nostru și sunt considerate pe scară largă unele dintre cele mai inteligente creaturi din regnul animal.

Delfinii

Delfinii sunt atât de inteligenți încât mulți îi consideră a doua cea mai inteligentă creatură de pe Pământ. Acești cetacee au vieți sociale complexe, înțeleg concepte abstracte, folosesc instrumente, rezolvă probleme, manifestă emoții sofisticate. Studiile au arătat, de asemenea, că delfinii cu bot se pot recunoaște într-o oglindă și pot fi capabili de metacogniție.

Maimuțele Bonobo

La fel ca verii lor, cimpanzei, Bonobo au o inteligență incredibilă. Bonobo sunt buni în rezolvarea problemelor și înțeleg ce înseamnă negogierea, spre exemplu. Cercetările au sugerat că bonobo și cimpanzeii își pot aminti chipuri după cel puțin 26 de ani de la separare.

Caşaloţii

Caşalotul are cel mai mare creier de pe Pământ astăzi, cu o greutate medie de 7,8 kilograme. Oamenii de știință au susținut de mult că dimensiunea creierului este un bun indicator al inteligenței ridicate și mulți sunt de acord că un cașalot este una dintre cele mai inteligente creaturi din ocean.

Porumbeii

Porumbeii nu au un „creier de pasăre”. Ei pot număra, recunoaște cuvintele și au o memorie impresionantă și o memorie excelentă. Porumbeii pot diferenția și categorisiobiecte. În 2015, oamenii de știință i-au învățat pe porumbei să sorteze 128 de imagini în 16 categorii. Când li s-au prezentat imagini noi din alte categorii, porumbeii le-au sortat corect în continuare corect. Porumbeii se pot recunoaște și în oglindă.

Elefanții

Elefanții au cel mai mare creier dintre animalele terestre. Acești giganți au o memorie extraordinară, inteligență socială ridicată, abilități excelente de rezolvare a problemelor și emoții complexe.

Caracatițele

Cercetătorii cred că caracatițele au un număr impresionant de 500 de milioane de neuroni în sistemul lor nervos, cam la fel de mulți ca un câine. Aceste cefalopode au reputația de a fi niște artiști excepționali și pot rezolva puzzle-uri. Pot deșuruba borcanele din interior, pot desface nodurile, pot folosi unelte, pot recunoaște oameni individuali și pot face farse. 

Șobolanii

Șobolanii au o reputație proastă, mai ales în orașele dens populate. Deși este adevărat că șobolanii pot transmite agenți patogeni periculoși pentru oameni, ei sunt de fapt creaturi curate și inteligente. Se îngrijesc chiar „mai frecvent și mai amănunțit decât pisicile”, a spus dr. Jennifer Graham, medic veterinar.

Urangutanii

Toate marile maimuțe au capacități mentale avansate, iar urangutanii nu fac excepție. Aceste maimuțe sunt niște elevi excelenți; un urangutan pe nume Chantek a devenit una dintre primele maimuțe care a învățat limbajul semnelor și chiar și-a inventat semnele proprii. Chantek a fost crescut de un antropolog și a învățat să-și curețe camera, să folosească toaleta, să joace jocuri și să picteze.

Ciorile

Ciorile sunt unele dintre cele mai inteligente păsări de pe Pământ, iar priceperea lor poate rivaliza cu cea a unor primate. Aceste animale își amintesc fețele umane și se pot recunoaște într-o oglindă. 

Papagalii cenușii africani

Papagalii cenușii africani se numără, de asemenea, printre cele mai inteligente păsări din lume. Acești papagali pot depăși copiii de 5 ani la anumite teste cognitive și pot ajuta alte păsări care se află la nevoie. În 2005, cercetătorii care studiau cu un papagal cenușiu african în vârstă de 28 de ani, pe nume Alex, au descoperit că el ar putea înțelege conceptul de zero, pe care copiii nu îl înțeleg de obicei până la vârsta de 3 sau 4 ani. 

Câinii

Cei mai buni prieteni ai omului, câinii pot citi indicii date de om, comunicare, învață cuvinte, simt gelozie și atunci când oamenii sunt stresați sau bolnavi. Cercetătorii au comparat puterea mentală a câinilor cu cea a copiilor de 2 ani, deși capacitatea cognitivă variază în funcție de rasă și individ. Potrivit American Kennel Club, cele mai inteligente cinci rase sunt border collie, pudel, ciobănesc german, golden retriever și doberman pinscher.

Albinele

Albinele ar putea fi cele mai inteligente insecte din lume. Pot să numere, să comunice între ei, să rezolve labirinturi, să recunoască fețele umane și să învețe. Cercetătorii au descoperit chiar că albinele au personalități și vieți emoționale distincte. 

Gorilele

Faimoasa gorilă Koko a fost unul dintre puținele animale care au folosit o formă de limbaj al semnelor pentru a comunica cu oamenii. Ea a stăpânit peste 1.000 de semne din limbajul semnelor și a înțeles mai mult de 2.000 de cuvinte rostite. Înainte de moartea ei în 2018, Koko a stabilit legături profunde cu Penny, femeia care avea grijă de ea, care a învățat-o să se semneze.

Orcile

Orcile sunt principalii prădători ai oceanului și cea mai mare specie din familia delfinilor. Aceste cetacee sunt excepțional de inteligente. Creierul lor poate cântări până la 6,8 kilograme.
Orcile au propria lor limbă, inclusiv dialectele locale, abilități incredibile de rezolvare a problemelor și emoții complexe. 

Sepiile

Aceste moluște marine își pot număra prada, pot rezolva labirinturi și își amintesc ce au mâncat și unde au mâncat. Memoria lor nu scade odată cu vârsta. Sepiile sunt, de asemenea, maestre ale deghizării, își pot schimba aspectul după bunul plac pentru a imita culorile și texturile mediului lor. 

Broaștele otrăvitoare

Deși creierul broaștelor nu este bine înțeles, oamenii de știință au făcut o descoperire în 2019 aflând că, la fel ca păsările și mamiferele, broaștele otrăvitoare folosesc hărți cognitive.  De asemenea, broaștele otrăvitoare „demonstrează comportamente sociale și spațiale neobișnuit de complexe”, au scris cercetătorii în studiu.

Muștele de fructe

Aceste creaturi minuscule au o putere incredibilă a creierului pentru dimensiunea lor. Muștele de fructe sunt capabile de conștientizare, învățare, amintire și atenție. 

Ratonii

Ratonii sunt adesea priviți ca fiind răutăcioși și pricepuți, iar studiile arată că se pot ridica la nivelul acestei reputații. Ratonii pot deschide uși și ferestre, pot sparge containere și își pot aminti și învăța de la alții. 

Corbii

La fel ca rudele lor ciorie, corbii rezolvă puzzle-uri, comunică eficient între ei, păcălesc alte animale să le ajute și au interacțiuni sociale complexe. 

Pisicile

În timp ce proprietarii de animale de companie vor dezbate întotdeauna care dintre pisici sau câini sunt mai inteligenți, nu există nicio îndoială că pisicile domestice sunt inteligente. O analiză din 2015 a constatat că pisicile au o memorie pe termen lung „foarte dezvoltată”, pot fi capabile să facă diferența între cantități, să se angajeze în comportamente sociale, să fie sensibile la stimuli umani și să dezvolte atașament față de oameni.

Veverițele

Aceste rozătoare pot fi destul de insistente și viclene. Veverițele își corectează greșelile, învață și au amintiri.

Leii de mare

Leii de mare au creier mare, cam cât un cimpanzeu. Pot fi dresați să facă trucuri, să îndeplinească sarcini și să ajute la operațiuni militare. 

Capucinii

Capucinii învață rapid și memorie excelentă, așa că sunt adesea instruiți să cânte în filme și emisiuni TV. Capucinii sunt adepți în utilizarea și manipularea instrumentelor și au o inteligență socială ridicată. 

Coțofene

Coțofenele sunt cunoscute pentru că sunt păsări inteligente, cu o înclinație pentru hoții. Deși reputația lor este în mare parte un mit, ele sunt incredibil de deștepte și se numără printre puținele păsări care au trecut testul oglinzii. 

Furnicile

La fel ca albinele, furnicile sunt creaturi extrem de sociale, cu structuri de organizare complexe. Coloniile de furnici sunt incredibil de bine organizate și își împart eficient munca pentru a asigura supraviețuirea coloniei. Împreună, furnicile lucrătoare pot construi cuiburi uriașe, complexe din punct de vedere arhitectural.

Varanii

Sunr cele mai mari șopârle din lume și sunt inteligente. La Grădina Zoologică din Washington, supraveghetorii au raportat că dragonii de Komodo au propriile lor personalități, recunosc fiecare îngrijitor și manifestă curiozitate. 

Vidrele

Vidrele de mare sunt printre cele mai drăguțe animale de pe Pământ, dar sunt, de asemenea, iscusite și deosebit de pricepute la utilizarea instrumentelor. Potrivit unui studiu din 2017 din revista Biology Letters, vidrele de mare au folosit, probabil, instrumente, cum ar fi pietrele pentru a deschide moluște cu cochilie tare

Păianjeni Portia

Păianjenii in genul Portia sunt cunoscuți pentru flexibilitate, abilități de rezolvare a problemelor, memorie și imaginație incredibilă. 

Caprele

Caprele au reputația de a fi grele de cap, dar sunt inteligente, de fapt. Au amintiri și abilități bune de rezolvare a problemelor și pot distinge expresiile faciale umane.

 

×
Subiecte în articol: inteligenta animale salbatice
Citește mai multe din Lumea animalelor
» Vezi toate știrile din Lumea animalelor
Cele mai noi știri
Parteneri
x close