Antena 3 CNN Life Motivul pentru care ceapa ne face să plângem. Explicaţia specialiștilor

Motivul pentru care ceapa ne face să plângem. Explicaţia specialiștilor

Motivul pentru care ceapa ne face să plângem. Explicaţia specialiștilor
Sursa foto: Foto: pixabay.com
24 Aug 2018   •   15:29

Atunci când tai o ceapă, celulele ei se „sparg”, eliberând alinaza, o enzimă carcteristică, împreună cu un compus al sulfului. Acesta din urmă suferă mai multe modificări, sub acţiunea alinazei, până când se transformă într-un compus volatil, ce ajunge la ochi în maxim 30 de secunde.

Problema este că acestă substanţă, având sulf în compoziţie, este iritantă pentru ochi. Când ea atinge corneea, terminaţiile nervoase o “simt” imediat şi îi comunică creierului că în ochi a ajuns un iritant, scrie mirror.co.uk

Soluția ar fi să pui ceapa la congelator cu jumătate de oră înainte să o tai. Dacă termini de tocat îndeajuns de repede nu vei mai plânge pentru că substanţele din ceapă, îngheţate fiind, nu mai dau aceleaşi reacţii.

×
Subiecte în articol: ceapa
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close