Antena 3 CNN Life Pierderea ambiguă, explicată de psihologi. Semne că porți doliu pentru cineva care este încă în viață

Pierderea ambiguă, explicată de psihologi. Semne că porți doliu pentru cineva care este încă în viață

Toată lumea știe despre durerea pe care o simți atunci când cineva drag moare. Dar mai există un alt tip de doliu, despre care majoritatea oamenilor nu discută și care ar putea avea un impact chiar mai mare decât doliul tradițional. Iată ce este pierderea ambiguă și cum să o abordezi.

Pierderea ambiguă, explicată de psihologi. Semne că porți doliu pentru cineva care este încă în viață
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    20 Feb 2024   •   20:01

Durerea pierderii nu înseamnă doar un singur lucru. Și există un tip de doliu despre care nu se vorbește suficient.

Pierderea ambiguă este tristețea pe care o simți odată cu sfârșitul unei prietenii sau o ruptură de durată cu un membru al familiei. Se poate întâmpla, de asemenea, dacă pierdeți compania cuiva drag pentru că este bolnav sau își pierde capacitățile de relaționare emoțională sau psihică.

Durerea ambiguă poate fi la fel de dificil de gestionat ca și doliul provocat de un deces. Iată ce trebuie să știți pentru a începe să vă croiți drum prin ea.

Este foarte posibil să fi experimentat și dvs. o astfel de pierdere: Ar putea implica ruperea unei relații cu un membru al familiei sau cu o persoană dragă, pe care ați pierdut-o din cauza dependenței sau a unei boli, a unui handicap sau a unui accident, spune medicul Michael Tobin, psiholog clinician din Ierusalim, a cărui soție, Deborah, suferă de boala Alzheimer, potrivit optum.com.

Poate apărea, de asemenea, atunci când pierzi ceva care stabilea normalitatea în viața ta - cum ar fi atunci când divorțezi sau îți pierzi locul de muncă. Pierderea ambiguă poate, însă, să apară și în cazul unei sarcini pierdute.

Se poate întâmpla chiar și în urma trăirii unei pandemii. Sau poate fi ceva mai greu de precizat, dar totuși foarte real, cum ar fi durerea pe care o simți când propria sănătate este în declin sau când îmbătrânești. Plângi pierderea tinereții tale. În toate aceste cazuri, este posibil să suferiți un sentiment profund de pierdere și un sentiment persistent de disperare.

Pentru că nu există o despărțire definitivă, așa cum se întâmplă adesea când moare cineva drag, durerea ambiguă poate fi continuă. Acest lucru este valabil mai ales dacă vă confruntați cu pierderea psihologică, mai degrabă decât fizică, a unei persoane.

Asta este ceea ce Tobin a experimentat cu soția sa, care este din ce în ce mai pierdută pentru el din cauza bolii sale. Într-o astfel de situație, nu trăiești o singură moarte traumatică, ci mai degrabă multe mini-decese, ceea ce poate face ca procesul de doliu să pară nesfârșit.

Tobin îl compară cu clasicele "5 etape ale durerii", despre care auziți adesea în cazul durerii provocate de moartea cuiva. Popularizată de Elisabeth Kübler-Ross, teoria este că, atunci când pierzi pe cineva, treci prin perioade de doliu: negare, furie, negociere, depresie și, în cele din urmă, acceptare.

Nu toți experții sunt de acord că acest proces este atât de bine delimitat. Dar ceea ce pare cert este că, în cazul unei pierderi ambigue, nu progresezi prin etapele durerii. În schimb, poți rămâne captiv în pierdere.

"Am constatat că etapele durerii sunt aplicabile, dar cu o avertizare", spune Tobin. "În cazul unei pierderi ambigue, ca și în cazul bolii Alzheimer, te re-ciclezi prin etape pe măsură ce experimentezi pierderi multiple rezultate din această boală neurodegenerativă." (Unii oameni experimentează, de asemenea, doliu anticipat înainte de o moarte iminentă.)

Cum să gestionezi pierderea ambiguă

Truismul conform căruia "timpul vindecă tot" nu se aplică, de obicei, în cazul unui doliu ambiguu, deoarece nu există un final definitiv. Fostul dvs. soț este încă fostul dvs. soț și peste doi ani. O rudă bolnavă cronic poate rămâne așa timp de mulți ani.

Fiecare doliu are o viață și un calendar care îi sunt proprii. Putem simți că ar trebui să "trecem peste", dar tristețea nu dispare. Așadar, cum faceți față?

Recunoașteți că sentimentele sunt reale

Pentru că nu a murit nimeni, tu (sau oamenii din jurul tău) ați putea fi tentați să minimalizați ceea ce simțiți. S-ar putea să vă fie rușine să recunoașteți că emoțiile dvs. sunt atât de puternice. Dar durerea pierderii ambigue este foarte reală și nu este ceva ce ar trebui să încercați să ignorați sau să dați la o parte.

Recunoașteți că ceea ce ați pierdut este real și de necontestat, și vă lovește foarte tare.

Arată-ți compasiune și bunătate

Concentrează-te pe autoîngrijire, nu pe auto-învinovățire. Când vă simțiți copleșit de emoții, puteți merge la o plimbare în natură sau vorbiți cu un prieten bun. De asemenea, vă puteți da permisiunea să plângeți sau să vă eliberați durerea scriind în jurnal.

De asemenea, ar trebui să te înconjori de persoane care te lasă să te descarci fără să te judece sau să îți ofere soluții rapide. Izolarea, ascunderea, negarea și/sau reprimarea durerii, toate acestea îngreunează procesarea pierderii și vă pot împiedica să vă vindecați.

Înțelegeți că durerea nu este liniară

Este absolut normal să ai perioade în care durerea ta se ridică și apoi se instalează din nou, spune Tobin. Înțelegeți că nu trebuie să vă simțiți vinovat atunci când aveți zile în care râdeți și simțiți bucurie. Pe de altă parte, adaugă el, nu disperați și nu vă îngrijorați că ceva este în neregulă, dacă sperați că ați trecut de partea cea mai rea a situației și apoi reveniți la o perioadă de doliu profund.

Începeți să socializați cât mai curând posibil 

Deși ciclurile sunt de așteptat, încercați să nu vă blocați în durere, spune Tobin. Puteți fi un participant activ în propriul proces de vindecare. Faceți eforturi pentru a socializa cu oameni care vă fac să zâmbiți și să vă simțiți plini de viață.

Schimbați-vă mediul înconjurător pentru a vă oferi o pauză de la scena durerii dumneavoastră - casa în care ați locuit cu fostul soț, sau spitalul în care o persoană iubită urmează un tratament.

Aerul proaspăt și mișcarea sunt întotdeauna bune, adaugă Tobin. Sigur, o vacanță ar fi minunată, dar chiar și o plimbare în parc vă poate ajuta să vă eliberați pentru o vreme.

Nu ignorați semnele de avertizare

Dacă, totuși, continuați să aveți tristețe persistentă, crize de furie, depresie sau schimbări de dispoziție, s-ar putea să aveți nevoie de mai mult sprijin. Căutați ajutor de la un terapeut sau consilier care are experiență în tratarea doliului.

"Un profesionist vă poate ajuta să vă înțelegeți sentimentele, reacțiile și așteptările", spune Tobin. "Să sperăm că, văzând cum te-ai blocat, poți merge mai departe și accepta situația."

Românii care suferă de depresie și anxietate pot găsi sprijin în abordarea sănătății mintale și emoționale, la primul hub antidepresie din România, la TEL VERDE 0374.456.420, disponibil 24 de ore din 24.

×
Subiecte în articol: doliu pierderea ambiguă psihologi
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close