Antena 3 CNN Life Sănătate Cardiologul Elena Armenescu despre organul sufletului | Inima, centru de manifestare al unor funcţii psihice

Cardiologul Elena Armenescu despre organul sufletului | Inima, centru de manifestare al unor funcţii psihice

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:21 23 Apr 2023 Modificat la 13:21 23 Apr 2023
Collage Maker-23-Apr-2023-01-21-PM-463

Cu zeci de ani de activitate şi peste 100.000 de pacienţi la activi, dr. cardiolog Elena Armenescu este unul dintre profesioniştii care pot vorbi despre inimă atât din vedere fizic cât şi spiritual. 

Aceasta spune că se poate face pace între inimă şi minte. Şi este foarte important să fim pozitivi, optimişti.

Chiar dacă am trăit un episod urât din viața noastră, trebuie să avem puterea să trecem peste el și totdeauna trebuie să gândim pozitiv, să aducem expresii active, pozitive. Dacă am fost bolnav, o să mă simt bine, mă ajută Dumnezeu să trec și prin asta. Să ai sentimentele de dragoste, de recunoștință, de compasiune, de empatie... deci acestea trebuie să domine în viața unui om și nicidecum cele de ură, de răzbunare pentru că schimbă chimia organismului.

Acest lucru este esențial deoarece în loc să se declanșeze hormoni fericirii - dopamină, oxitocină, serotomină - atunci se declanșează cei ai stresului.

Deci ne vine o veste care are un impact negativ asupra noastră. Inima este prima care răspunde chiar înaintea creierului. Imediat, ea dă un semnal, informația respectivă ajunge la hipotalamus careanunță glanda pituitară, regina glandelor, și la rândul ei pituitara trimite impulsul la glanda cortico-suprarenală care aproape instantaneu declanșează adrenalină, nonadrenalina, cortizolul.

În timp ce hormonii aceia pozitivi, pe care i-am amintit anterior, favorizează creșterea, dezvoltarea, revigorarea, întinerirea celulelor, hormonii stresului pătrund la rândul lor cu semnalele până la nivelu ADN-ului intracelular. 

(...) În momentu când suntem în protecție, pentru că acești hormoni ai stresului ne bagă în în starea de protecție, suntem în așteptare să vedem ce se întâmplă, și atunci încetează sinteza de proteine. Sau chiar dacă se mai sintetizează, se pot sintetiza în mod aberant, adică cu defect. Şi, cel mai grav, celulele se vor multiplica în continuare cu defect, ceea ce va duce la declanşarea de diverse boli, a explicat cardiologul. 

Între inimă şi creier sunt mai multe tipuri de comunicare

După o viață întreagă, după peste 100.000 de inimi îngrijite, cercetate, m-am străduit să citesc tot ce apare nou în legătură cu inima, cu reactivitatea ei, iată, cu comunicarea ei cu creierul, pentru că aminteam de coerența. Între inimă și creier sunt vreo patru tipuri de comunicare. În primul rând este cea neuronală, prin rețeaua de neuroni care este răspândită în tot corpul.

Grecii au fost primii care au sesizat acest lucru. 

Nimeni însă n-a lucrat mai bine și mai profund asupra inimii ca Dumnezeul cel întrupat, Iisus Hristos, Mântuitorul nostru și al lumii întregi, cel care a avut cea mai curată și sfântă inimă, care a venit să aducă milă și pace Pământului, care i-a fericit pe toți cei curați cu inima prin darul vederii lui Dumnezeu - a mai punctat medicul cardiolog. 

 

×
Parteneri
x close