Alergia la mâncare. Un subiect extrem de dezbătut în ultimii ani.
Alergologul Roxana Sfrenț a explicat la rubrica ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea tot ce trebuie să știm cu privire la alimentele care ne fac rău.
Copiii suferă de mai multe alergii ca adulții, dar aflăm împreună în minutele ce urmează și dacă ne putem vindeca sau nu.
''Simptomele uşoare, moderate pot să fie de natură digestivă, cum ar fi greaţă, vărsătură, diaree/constipaţie/balonare. Pot să fie de natură respiratorie în unele cazuri. La nivelul pielii putem să avem de la simpla înroşire, până la erupţie care arată ca o urzicătură asociată cu mâncărime şi în unele cazuri poate să fie asociată cu inflamarea straturilor mai profunde ale pielii.Termenul este de angioedem. Atunci când afectează gura, adică avem angioedem de buze. Umflarea buzei, limbă, faringe, glotă, este chiar foarte grav. Deja ajungem la reacţii ceva mai severe. Poate să existe sufocarea.
Ca să putem să dezvoltăm alergie trebuie să se întâlnească pacientul, cel puţin de două ori cu alimentul acela. Nu la primul contact. Există şi o a doua categorie de reacţii alergice alimentare, cele întârziate, în care manifestările clinice pot să apară după mai mult de 4-6 ore, până la 24 de ore'', a explicat alergologul Roxana Sfrenţ.