Antena 3 CNN Life Știinţă Anunțul îngrijorător al oamenilor de știință. Gaura din stratul de ozon a ajuns la o dimensiune record

Anunțul îngrijorător al oamenilor de știință. Gaura din stratul de ozon a ajuns la o dimensiune record

Anunțul îngrijorător al oamenilor de știință. Gaura din stratul de ozon a ajuns la o dimensiune record
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
31 Dec 2015   •   20:09

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a crescut la o dimensiune record, însă această constatare nu poate semnala un trend, au declarat oamenii de știință chilieni citați de agenția Xinhua, potrivit Agerpres.

Practic, gaura din stratul de ozon acoperă o suprafață de 10 milioane de kilometri pătrați, mai mult decât dublu față de media obișnuită înregistrată în această perioadă a anului, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Santiago și Instituto Antártico Chileno (INACH). Datele din această lună au fost, probabil, legate de temperaturile scăzute înregistrate în stratosferă în acest sezon și nu reprezintă în mod necesar o schimbare de trend, a precizat Raul Cordero, cercetător în cadrul institutului menționat.

Cordero împreună cu Alessandro Damiani au prezentat datele oferite de satelit cu privire la luna decembrie după ce au călătorit la Union Glacier Joint Scientific Polar Station amplasată 1.000 de kilometri de Polul Sud.

Epuizarea stratului de ozon este de obicei mai evidentă la altitudini mai mari, mai ales în Antarctica, în timpul primăverii din emisfera sudică.

Oamenii de știință speră că acordurile încheiate la recentul summit privind schimbările climatice desfășurat la Paris vor ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră permițând stratului de ozon să se refacă la mijlocul acestui secol, mai notează agenția Xinhua.

×
Subiecte în articol: Antarctica
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close