Antena 3 Life Știinţă "Biciul" Soarelui loveşte astăzi Pământul. NASA a publicat imagini cu acest fenomen

"Biciul" Soarelui loveşte astăzi Pământul. NASA a publicat imagini cu acest fenomen

04 Sep 2012   •   14:15
"Biciul" Soarelui loveşte astăzi Pământul. NASA a publicat imagini cu acest fenomen
Sursa foto: Foto: nasa.gov
Un "bici" solar uriaş, care are o lungime de circa 800.000 de kilometri, s-a format la suprafaţa Soarelui. Radiaţia emisă de această erupţie va lovi Pământul marţi, urmând să genereze o "furtună geomagnetică de intensitate moderată", relatează Daily Mail.

Specialiştii de la NASA au postat marţi o înregistrare video în care apare acest "bici" format la suprafaţa Soarelui.

Imaginea a fost surprinsă de Solar Dynamics Observatory (SDO) şi prezintă un filament solar extrem de lung, care se întinde sub forma unui arc de cerc pe o distanţă de circa 800.000 de kilometri.

"Biciul solar" se formează în momentul în care se produce o erupţie solară ce propagă jeturi uriaşe de plasmă pe sute de mii de kilometri în spaţiu. Filamentele sunt ancorate în suprafaţa Soarelui, în fotosferă, şi se extind în atmosfera mult mai fierbinte a astrului, denumită coroană.Filamentele sunt de fapt nori de materie solară aflată la temperaturi mai mici, care rămân "ancoraţi" de suprafaţa solară prin forţe magnetice instabile.

Imaginile NASA au fost surprinse în perioada 6-8 august. Potrivit savanţilor americani, erupţia a fost atât de puternică încât radiaţia emisă va ajunge şi pe Terra.

Cercetătorii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) estimează că norul de radiaţie provenind de la această erupţie va lovi Terra în cursul zilei de marţi.

Radiaţia va produce o furtună geomagnetică de intensitate moderată.


 


 


 

×
Subiecte în articol: furtuna solara NASA
Parteneri
x close