Antena 3 CNN Life Știinţă Cea mai recentă explozie solară poate da peste cap toate sistemele de comunicaţii

Cea mai recentă explozie solară poate da peste cap toate sistemele de comunicaţii

Cea mai recentă explozie solară poate da peste cap toate sistemele de comunicaţii
Sursa foto: Foto: solarstormsoftware.com
12 Noi 2011   •   20:13

O explozie solară a lovit câmpul magnetic al Pământului astăzi. După scenariul cel mai pesimist, fenomenul ar putea produce haos pe pămînt. Furtunile magnetice care-i urmează pot da peste cap sateliţii, sistemele de comunicaţii şi reţelele electrice.

Soarele a explodat din nou! Imaginile unui astfel de fenomen sunt spectaculoase. Însă dincolo de acest spectacol, exploziile solare produc campuri electromagnetice foarte puternice.

Concret, ar putea fi distruse reţelele electrice. Şi afectate cele de comunicaţii. În 1859, de exemplu, cînd a avut loc cea mai purnică furtună solară de pînă acum, funcţionarea telegrafulului a fost dată peste cap. Azi, într-un caz similar, nu am mai putea vorbi la telefon, nu am mai putea scoate bani de la bancomat şi nu am mai putea zbura cu avioanele.

Psihoterapeuţii vorbesc şi despre posibile efecte asupra omului.

Spaţiul ar putea deveni periculos şi pentru astronauţii aflaţi în cercetare. Undele electromagnetice s-ar putea transforma în radiaţii mortale dacă furtuna electromagnetică distruge norul imens de plasmă este le permite să se afle în spaţiu.

Asta înseamnă că de anul viitor, aceste furtuni vor fi din ce în ce mai dese, aşa cum s-a întâmplat şi în 2001. Dar, cu efecte vor fi mult mai importante, sunt de părere specialiştii. O furtună magnetică foarte puternică a fost anunţată de NASA pentru anul 2013. Ea ar urma să afecteze sistemele electronice militare şi ale băncilor, deci şi securitatea naţională a statelor.

×
Subiecte în articol: Soare planete telecomunicatii NASA
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close