Antena 3 CNN Life Știinţă Cum arată calota glaciară din Groenlanda. Cercetătorii au realizat prima hartă 3D

Cum arată calota glaciară din Groenlanda. Cercetătorii au realizat prima hartă 3D

Cum arată calota glaciară din Groenlanda. Cercetătorii au realizat prima hartă 3D
de O.P.    |    26 Ian 2015   •   07:51

Prima hartă 3 D a calotei glaciare din Groenlanda, oferind informații detaliate despre vârsta și structura diferitelor straturi de gheață, a fost elaborată cu ajutorul datelor furnizate de Agenția spațială americană (NASA), conform paginii de internet a acestei instituții americane.

Realizarea a fost posibilă prin coroborarea unor informații anterioare cu cele obținute cu un radar special în cadrul operațiunii IceBridge a NASA, care a efectuat peste o sută de zboruri în acest scop.

'Acest nou și uriaș volum de date arată cum au evoluat straturile de gheață și care este situația astăzi', a explicat principalul autor al studiului, Joe MacGregor, specialist în domeniul studierii gheții la The University of Texas din Austin.

Calota glaciară din Groenlanda este a doua ca mărime din lume, după cea din Antarctida, iar topirea ei ar duce la o ridicare a nivelului oceanului planetar cu aproximativ 6 metri.

 

Stratul de gheață a scăzut în ultimii 20 de ani și încălzirea globală va accentua acest fenomen. De aceea, oamenii de știință analizează straturile de gheață din diferite perioade din trecut pentru a înțelege mai bine eventuale transformări din viitor și a face estimări legate de influența pe care acestea ar putea să o aibă asupra nivelului apei mărilor și oceanelor.

'Înainte de acest studiu, un model bun al straturilor de gheață era acela care prezenta corect viteza de modificare a grosimii și suprafeței lor. Acum, vom putea pentru a cunoaște corect istoria lor, lucru foarte important întrucât straturile de gheață au amintiri foarte îndepărtate', a subliniat Joe MacGregor.

Acest studiu a fost publicat online la 16 ianuarie 2015 în revista 'Journal of Geophysical Research Earth Surface', precizează NASA.


 

×
Subiecte în articol: calota glaciara
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close