Antena 3 CNN Life Știinţă Cum arată costumul de baie care te face invizibil pentru cei mai fioroşi locuitori ai oceanelor

Cum arată costumul de baie care te face invizibil pentru cei mai fioroşi locuitori ai oceanelor

Cum arată costumul de baie care te face invizibil pentru cei mai fioroşi locuitori ai oceanelor
de S.T.    |    30 Iul 2013   •   18:53

O companie australiană a creat "primul costum de baie anti-rechin". Antereprenorii Hamish Jolly şi Craig Anderson au colaborat cu cercetătorii de la University of Western Australia's Oceans Institute pentru a realiza două tipuri de costume de baie destinate celor pasionaţi de scufundări şi de surfing.

"Costumele se bazează pe descoperiri ştiinţifice de ultimă oră despre vederea rechinilor”, explică Anderson.

"Am putut interpreta descoperirile ştiinţifice şi am transformat această înţelegere în materiale care produc confuzie în sistemul vizual al rechinilor", a mai spus Anderson, citat de AFP.

Gama "Elude”, un costum de baie albastru cu alb, este concepută pentru scufundători. Acest costum de baie foloseşte cercetări despre modul în care rechinii percep lumina pentru a "te ascunde în coloana de apă”, afirmă Anderson.

Celălalt costum de baie conceput de australieni, "Diverter”, este destinat surferilor şi se bazează pe ceea ce rechinii percep în natură ca fiind semne ce atestă prezenţa unui pericol. Tiparul alb-negru al costumului de baie "imită un animal ce nu este comestibil”, explică cercetătorul Shaul Collin de la UWA.



Cele două costume de baie sunt rezultatul unui proiect de cercetare ce s-a întins pe o durată de doi ani şi care a fost finanţat de guvernul statului Western Australia în urma unei serii de atacuri ale rechinilor în acest stat ce au provocat cinci decese în anul precedent.

Compania celor doi antreprenori, Shark Attack Mitigation Systems (SAMS), a licenţiat tehnologia anti-rechin către producătorul de costume de baie Radiator, care permite publicului să lanseze precomenzi pe site-ul său pentru 429 de dolari australieni (1330 lei).


×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close