Antena 3 CNN Life Știinţă Japonia a trimis pe Staţia Spaţială Internaţională provizii, echipamente şi un robot care vorbeşte

Japonia a trimis pe Staţia Spaţială Internaţională provizii, echipamente şi un robot care vorbeşte

Japonia a trimis pe Staţia Spaţială Internaţională provizii, echipamente şi un robot care vorbeşte
Sursa foto: Foto: NASA TV/JAXA
de S.T.    |    04 Aug 2013   •   12:12

O rachetă japoneză H-2B a decolat duminică dimineaţă cu misiunea de a transporta la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale echipamente, provizii şi un mic robot care vorbeşte.
   
Lansarea a avut loc la ora locală 04.48 (sâmbătă, 19.48 GMT) de la baza Tanegashima şi totul s-a derulat conform programului, a anunţat Agenţia spaţială japoneză (JAXA), informează AFP.
   
Cel de-al patrulea exemplar din gama de rachete lansatoare H-2B transportă un modul de tip cargo de folosinţă unică, denumit HTV4, care poate să cuprindă la bordul său 5,4 tone de materiale şi provizii pentru rezidenţii de pe ISS.
   
Vehiculul HTV4 urmează să se conecteze la ISS pe 9 august şi să fie descărcat în zilele următoare. Apoi, se va desprinde de ISS pe 5 septembrie, luând cu el deşeurile nepericuloase şi tot ce a devenit inutil la bordul staţiei, şi îşi va încheia epopeea spaţială arzând în întregime la reintrarea sa în atmosferă.
   
H-2B a efectuat duminică cel de-al patrulea zbor al unui vehicul japonez de reaprovizionare a ISS, după cele reuşite deja în septembrie 2009, ianuarie 2011 şi iulie 2012.
   
De această dată, vehiculul HTV a luat la bordul său şi un robot android japonez, Kirobo, construit de expertul în robotică Tomotaka Takahashi în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Tokyo, de la JAXA, de la compania Toyota şi de la grupul de publicitate Dentsu.
   
Micuţul Kirobo, care are o înălţime de 34 de centimetri, are misiunea de a întreţine conversaţia de o manieră naturală, în japoneză, cu astronautul nipon Koichi Wakata care va ajunge la bordul ISS în noiembrie.
   
Japonia deţine la bordul ISS un laborator, Kibo, dedicat experimentelor ştiinţifice.
   
Robotul Kirobo, care ştie să meargă, să recunoască feţe şi să înregistreze imagini, a trecut numeroase teste pentru a fi capabil să vorbească şi să se mişte în condiţii de microgravitaţie.

Geamănul său, botezat Mirata, va rămâne pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparaţie, în cazul în care cercetătorii vor bănui producerea unor anomalii care ar afecta funcţionarea lui Kirobo.
           
Obiectivul acestui proiect constă în special în studierea măsurii în care un robot de companie poate să ofere sprijin moral unor oameni care trăiesc izolaţi pe durate de timp îndelungate.
   
HTV4 transportă şi o cameră de înaltă definiţie (format 4K) a televiziunii publice japoneze NHK pentru a filma în decembrie imagini cu cometa ISON. Descoperită în decembrie 2012, ea va trece în acea perioadă cel mai aproape de Soare.



×
Subiecte în articol: japonia ISS robot
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close