Antena 3 CNN Life Știinţă Misterul plantei dansatoare. Vezi un fenomen de-a dreptul ciudat

Misterul plantei dansatoare. Vezi un fenomen de-a dreptul ciudat

Misterul plantei dansatoare. Vezi un fenomen de-a dreptul ciudat
de S.T.    |    24 Apr 2013   •   19:19

Jason Freeman şi soţia sa au filmat în statul american South Carolina o plantă care oscilează într-un ritm surprinzător de regulat, ca şi când ar avea o "voinţă proprie".

Deşi vântul bătea foarte slab, mişcările plantei erau ample şi regulate, arată Daily Mail.

Un asemenea comportament din partea unei plante este ciudat, însă există o lucrare ştiinţifică ce descrie un astfel de fenomen.

În revista ştiinţifică American Journal of Botany a fost publicat, în 2001, un articol intitulat Oscillation frequencies of tapered plant stems, în care autorii Hanns-Christof Spatz şi Olga Speck explică modul în care o plantă poate începe să oscileze astfel, asemenea unui metronom, ca urmare a faptului că oscilaţiile asociate cu frecvenţa proprie de rezonanţă sunt amplificate de curenţi de aer foarte slabi.

Tulpina plantei ar reprezenta, din punct de vedere tehnic, o tijă subţire, cu secţiunea îngustată progresiv şi cu un capăt liber.

Există un capitol al fizicii care studiază oscilaţiile acestor structuri, iar autorii articolului detaliază, cu ajutorul unor ecuaţii complicate, forţele implicate în apariţia acestei mişcări de pendul.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close