Antena 3 CNN Life Știinţă NASA: Seismul din Japonia a provocat un TSUNAMI DUBLU. Valurile ucigaşe s-au contopit

NASA: Seismul din Japonia a provocat un TSUNAMI DUBLU. Valurile ucigaşe s-au contopit

NASA: Seismul din Japonia a provocat un TSUNAMI DUBLU. Valurile ucigaşe s-au contopit
Sursa foto: Foto: news.nationalgeographic.com
08 Dec 2011   •   09:48
Seismul puternic care a avut loc în martie în largul Japoniei a generat un tsunami rar cu două valuri, care au fuzionat şi au cauzat pagube mult mai mari atunci când au atins pământul, au anunţat reprezentanţi ai NASA, citaţi de AFP.

Ipoteza, formulată în urmă cu mai mult timp, a fost confirmată de sateliţi americani şi europeni, care au capturat imagini ale celor două valuri care se unesc pentru a forma unul singur în largul Japoniei.

"Acest val a parcurs o distanţă mare fără a pierde din putere. Lanţurile de munţi submarini au reunit aceste valuri venind din mai multe direcţii de la originea tsunami-ului", notează NASA într-un comunicat.

"Această descoperire permite să înţelegem cum traversează tsunami bazinele oceanice şi cauzează pagube considerabile în unele locuri, în timp ce altele nu sunt afectate", adaugă agenţia spaţială americană.

"Exista o şansă din zece milioane să putem observa acest dublu val cu ajutorul sateliţilor", a declarat Tony Song, de la Nasa.

"Cercetătorii au formulat de mult timp ipoteza potrivit căreia aceste fuziuni de tsunami ar fi putut fi responsabile de un tsunami chilian care a provocat 200 de morţi în Japonia şi în Hawaii în 1960, dar nimeni nu le-a putut observa de atunci", a adăugat cercetătorul.

Peste 20.000 de oameni au murit pe 11 martie, după producerea unui cutremur cu magnitudinea 9 care a provocat un val seismic gigantic în nord-estul Japoniei. Valul a distrus totul în calea sa şi a provocat cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.


 

×
Subiecte în articol: NASA tsunami sateliti
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close