Antena 3 CNN Life Știinţă Nouă metodă de stingere a incendiilor, descoperită de cercetătorii australieni

Nouă metodă de stingere a incendiilor, descoperită de cercetătorii australieni

Nouă metodă de stingere a incendiilor, descoperită de cercetătorii australieni
Sursa foto: Foto: news.naij.com
22 Mai 2014   •   17:46

Cercetătorii australieni susţin că au descoperit o modalitate nouă de stingere a incendiilor. Astfel, flăcările puternice, susţin oamenii de ştiinţă, pot fi stinse prin intermediul unui tip special de explozii.

Potrivit cercetătorului Graham Doig, de la Universitatea New South Wales din Australia, o undă de şoc şi un curent de aer, provocate de o explozie controlată, pot stinge flăcările de deasupra unei surse de combustibil - în acelaşi fel în care oamenii sting lumânările suflând deasupra lor, însă la o scară mult mai mare.

Profesorul australian consideră că metoda pe care a inventat-o pe baza acestor experimente ar putea preveni extinderea incendiilor de pădure, prin stingerea flăcărilor şi limitarea acestora în anumite zone controlate.

"Schimbarea bruscă de presiune provocată de unda de şoc şi impulsul generat de curentul de aer din spatele undei împing flacăra de deasupra sursei de combustibil. Imediat ce flacăra nu mai are acces la combustibil, încetează să mai ardă şi se stinge", a explicat cercetătorul, citat de Daily Mail.


×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close