Antena 3 CNN Life Știinţă Se întâmplă lucruri NEOBIŞNUITE sub scoarţa terestră. "Antarctica se ÎNALŢĂ cu o repeziciune ciudată"

Se întâmplă lucruri NEOBIŞNUITE sub scoarţa terestră. "Antarctica se ÎNALŢĂ cu o repeziciune ciudată"

Se întâmplă lucruri NEOBIŞNUITE sub scoarţa terestră. "Antarctica se ÎNALŢĂ cu o repeziciune ciudată"
de O.P.    |    20 Mai 2014   •   11:22

Se întâmplă mişcări neobişnuite sub scoarţa terestră. Oamenii de ştiinţă care studiază îndeaproape fenomenul Antarctica au declarat că "pământul gheţurilor" se ridică rapid, cu cel puţin 15 mm pe an, mult mai repede decât se poate explica prin topirea calotei glaciare.

O explicaţie oferită de experţi se îndreaptă sub scoarţa terestră: aici, mantaua Pământului este mult mai fluidă, curgând mai repede decât în alte zone şi de aici vin mişcările de înălţare a solului, scrie livescience.com.

În unele locuri, calota glaciară antarctică atinge grosimi de peste 4 km.

Totuşi, ea a început să se subţieze în ultimii ani, gheaţa topindu-se  din cauza schimbărilor climatice. În urma topirii, continentul se ridică – analog unei saltele elastice care se "decomprimă” atunci când cineva se ridică de pe ea.

Însă ritmul rapid al înălţării terenului nu poate fi pus doar pe seama topirii gheţii, spun oamenii de ştiinţă; trebuie să existe o altă cauză care determină o ridicare atât de rapidă a continentului.

Ipoteza avansată de specialişti implică unele caracteristici ale mantalei terestre în această zonă a Pământului.

×
Subiecte în articol: Antarctica
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close