Antena 3 CNN Life Știinţă Telescopul NASA a descoperit prima planetă în exteriorul Căii Lactee

Telescopul NASA a descoperit prima planetă în exteriorul Căii Lactee

Telescopul NASA a descoperit prima planetă în exteriorul Căiii Lactee. Exopalenta, care are aproximativ dimensiunea lui Saturn a fost detectată la mai mult de 28 de milioane de ani lumină distanță de Pământ.

planeta calea lactee
Sursa foto: Twitter/Sky News
de Alexandra Ionescu    |    26 Oct 2021   •   16:40

Exoplaneta a fost găsită în galaxia spirală Messier 51, cunoscută sub numele de Galaxia Whirpool.

Este de mii de ori mai departe decât orice altă exoplanetă găsită anterior în Calea Lactee.

A fost detectat de Observatorul de raze X Chandra, un telescop spațial NASA care se află la138.000 de kilometri distanță de Pământ.

Noua descoperire, care este „aproximativ de dimensiunea lui Saturn”, a fost listată sub numele M51-1.

„Încercăm să deschidem o arena cu totul nouă pentru găsirea altor lumi, căutând planete la lungimi de undă de raze X, o strategie care face posibilă descoperirea lor în alte galaxii”, a spus Rosanne Di Stefano de la Centrul de Astrofizică, care a condus studiul ce a fost publicat în Nature Astronomy.

Sunt necesare mai multe date pentru a valida descoperirea, iar orbita mare a planetei sugerează că nu va mai putea fi detectată pentru încă 70 de ani.

„Din păcate, pentru a confirma că vedem o planetă, probabil că ar trebui să așteptăm zeci de ani pentru a vedea un alt tranzit”, a spus co-autorul Nia Imara de la Universitatea California din Santa Cruz.

„Și din cauza incertitudinilor cu privire la cât timp durează să orbiteze, nu am ști exact când să ne uităm”.

NASA a spus că dacă planeta există, „probabil a avut o istorie tumultoasă și un trecut violent”, deoarece în prezent orbitează o stea neutronică sau o gaură neagră cu o stea însoțitoare de aproximativ 20 de ori mai mare decât Soarele.

Organizația a adăugat: „O exoplanetă din sistem ar fi trebuit să supraviețuiască unei explozii de supernovă care a creat steaua neutronică sau gaura neagră, potrivit Sky News.

 

×
Subiecte în articol: NASA planeta galaxia lactee
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close