Antena 3 CNN Life Știinţă Telescopul spaţial Gaia, care va cartografia Calea Lactee în 3D, a devenit operaţional

Telescopul spaţial Gaia, care va cartografia Calea Lactee în 3D, a devenit operaţional

Telescopul spaţial Gaia, care va cartografia Calea Lactee în 3D, a devenit operaţional
Sursa foto: Foto:esa.int
29 Iul 2014   •   19:48

Telescopul spaţial european Gaia, care are misiunea de a cartografia Calea Lactee în 3D, a devenit operaţional, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

"Gaia este acum gata să înceapă faza ştiinţifică, însă punerea în funcţiune a scos la iveală mai multe anomalii neaşteptate", a explicat ESA într-un comunicat prezentat de AFP.

ESA ar trebui să poată face public un "catalog al cerului" actualizat prin intermediul datelor furnizate de Gaia în vara anului 2016.

Gaia şi-a început călătoria pe 19 decembrie, fiind lansat de o rachetă Soyuz de la Centrul spaţial din Guyana şi s-a poziţionat într-un post de observare privilegiat - punctul Lagrange 2, care urmăreşte planeta noastră în mişcarea ei de revoluţie în jurul Soarelui, la circa 1,5 kilometri de Terra.

Misiunea telescopului spaţial Gaia va dura 5 ani. Costurile acestui proiect se ridică la 740 de milioane de euro. Telescopul va localiza un miliard de stele, fiecare dintre ele urmând să fie monitorizată de 70 de ori, la fiecare trecere a lor prin câmpul vizual al satelitului.

Gaia va determina poziţia şi mişcarea stelelor, dar şi distanţa care le separă de Terrra - parametrul cel mai dificil de obţinut. Pentru 99% dintre ele, această distanţă nu a fost niciodată măsurată cu precizie.



×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close