Antena 3 CNN Life Știinţă Telescopul spaţial Kepler, care caută exoplanete, s-a defectat

Telescopul spaţial Kepler, care caută exoplanete, s-a defectat

Telescopul spaţial Kepler, care caută exoplanete, s-a defectat
Sursa foto: Foto: www.nasa.gov
de S.T.    |    16 Mai 2013   •   13:49

Kepler, telescopul spaţial american aflat în căutarea de exoplanete, este "paralizat" din cauza unei defecţiuni tehnice care ar putea conduce la sfârşitul prematur al misiunii sale de patru ani, a anunţat miercuri NASA, citată de AFP.
  
Potrivit lui John Grunsfeld, directorul departamentului ştiinţific al agenţiei spaţiale americane, Kepler a rămas blocat din cauza defectării unui mecanism care permite telescopului să se orienteze spre o direcţie dată de pe bolta cerească.
   
"Telescopul a fost pus în modul de funcţionare de siguranţă" pentru a ne asigura că panourile solare să fie orientate spre Soare pentru a reîncărca bateriile şi pentru a continua comunicarea cu Terra, a adăugat el.
   
Inginerii americani au constatat săptămâna trecută că giroscopul lui Kepler nu se mai mişca, în ciuda comenzilor trimise de la sol. Aceeaşi problemă a apărut în iulie 2012 cu un alt giroscop al telescopului Kepler, care a încetat să mai funcţioneze.
   
"Din păcate, Kepler nu se află într-un loc în care putem să trimitem astronauţi" pentru a-l repara, a adăugat directorul departamentului ştiinţific al agenţiei spaţiale americane.
   
"Nu suntem însă pregătiţi să anunţăm sfârşitul oficial al lui Kepler", a insistat John Grunsfeld.

A fost descoperită cea mai mică planetă observată vreodată
   
Kepler este primul telescop care a fost special construit pentru a căuta planete asemănătoare cu Terra în alte sisteme solare din galaxia noastră, Calea Lactee.


   
Până în prezent, Kepler a detectat 2.740 de exoplanete potenţiale, din care 112 au fost confirmate până acum cu ajutorul altor telescoape şi echipamente.
   
În aprilie, astronomii au anunţat descoperirea, făcută cu ajutorul telescopului Kepler, a două exoplanete care prezintă cel mai mare grad de asemănare cu Terra observat vreodată şi pe care apa poate să rămână în stare lichidă, permiţând astfel vieţii să existe.
   

×
Subiecte în articol: telescop planeta
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close