Antena 3 CNN Life Știinţă Un nou CONTINENT se naşte pe Terra. "Am văzut pentru prima dată ce este acolo"

Un nou CONTINENT se naşte pe Terra. "Am văzut pentru prima dată ce este acolo"

Un nou CONTINENT se naşte pe Terra. "Am văzut pentru prima dată ce este acolo"
de O.P.    |    29 Sep 2014   •   12:00

Cea mai detaliată hartă care arată continentele de la poli a fost publicată de Times Comprehensive Atlas of the World. Ea arată canioane, lacuri şi munţi, care vor ieşi în timp la lumină, pe măsură ce gheaţa care le acoperă se va topi, din cauza încălzirii globale.

Vechile hărţi ale polilor arătau doar o suprafaţă albă, fără detalii care să arate ce se află sub calota de gheaţă, cum este cea de acum.

Coordonatorul de studiu al secţiunii pentru Antarctica, Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey, spune că dacă nu ar exista gheaţă Antarctica ar fi un continent normal, ca oricare altul.Pentru a obţine această hartă, cercetătorii au zburat cu un avion deasupra polilor şi au emis unde radio spre sol, analizând apoi cât de mult se reflectă acestea, scrie descoperă.ro.

Câteva din formele de relief interesante aflate sub Antarctica sunt Munţii Subglaciali Gamburtsev, care sunt la fel de înalţi ca Alpii şi Lacul Vostok (care se află la o adâncime de 4 km sub gheaţă).Sub Arctica se află uriaşul canion, care are o lungime de 750 km şi o adâncime de 800 de metri şi care se întinde sub calota de gheaţă a Groenlandei, de la nord la sud.

×
Subiecte în articol: Antarctica
Parteneri
Horoscop 29 mai 2023. Gemenii au o idee de milioane
x close