Antena 3 CNN Life Travel Obiective turistice în județul Constanța. Locuri de vizitat în drum spre mare

Obiective turistice în județul Constanța. Locuri de vizitat în drum spre mare

B.N.
5 minute de citit Publicat la 06:00 30 Apr 2025 Modificat la 09:16 01 Mai 2025
Cheile Dobrogei
Cheile Dobrogei Foto: Getty Images

Odată cu venirea vremii calde, tot mai mulți români își planifică o călătorie la mare. Indiferent dacă vorbim de un weekend prelungit sau de o vacanță mai lungă, atât în județul Constanța, cât și pe drum, există obiective turistice care merită vizitate. Iată câteva dintre destinațiile care pot transforma drumul spre mare sau șederea în Constanța într-o experiență turistică inedită.

Top 10 obiective turistice din județul Constanța

Complexul Muzeal Histria este situat în localitatea Istria din județul Constanța și este format din Muzeul Cetății Histria și situl arheologic, reprezentat de cetatea greco-română Histria, care este un adevărat muzeu în aer liber, potrivit site-ului Consiliului Județean Constanța. Histria a fost descoperită de arheologul Vasile Pârvan în 1914 și de atunci cercetările arheologice continuă fără întrerupere. 

Complexul arheologic ”Tropaeum Traiani” de la Adamclisi este situat în localitatea Adamclisi și cuprinde trei obiective importante: monumentul triumfal roman Tropaeum Traiani, , ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d. Hr., Muzeul Tropaeum Traiani și Cetatea Tropaeum Traiani.

Situl arheologic "Cetatea Capidava" este situat pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanței dintre Hârsova si Cernavodă. Cetatea ocupă un loc deosebit de important în sistemul defensiv roman, fiind parte din rețeaua de castre și fortificații ridicate în timpul împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea, potrivit Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Cetatea Callatis se află pe teritoriul actualului municipiu Mangalia și este una dintre cele mai vechi așezări de pe litoralul românesc, întemeiată de coloniști greci din Heracleea Pontică în secolul al VI-lea î.Hr.

Moscheea Regala Carol I din orasul Constanta, aflată în inima orașului Constanța, este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult musulman din România. Pe lângă picturi murale impresionante, moscheea aadăpostește și un faimos covor oriental, care provine din insula Ada Kaleh și are o vechime de peste 200 de ani.

Edificiul Roman cu Mozaic din orasul Constanța este un muzeu amplasat în Piața Ovidiu și a fost descoperit în timpul lucrărilor întreprinse în anul 1959, în centrul istoric al Constanței, potrivit Ministerului Culturii. Clădirea, care are aproape 2.000 de metri pătrați de mozaic, a fost construită în secolul al IV-lea d.Hr., probabil pe vremea împăratului Constantin cel Mare, în locul unor vechi structuri portuare.

Cheile Dobrogei reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase obiective din județul Constanța, cu peste 10 km de stânci calcaroase de până la 80 m înălțime, un peisaj unic cu forme pitorești (turnuri, piramide), 14 peșteri (printre care „Peștera Liliecilor”), vestigii arheologice preistorice și oportunități de alpinism și observare a naturii.

Pestera Limanu este un labirint cu galerii sculptate în cretă, situată în apropierea localității cu același nume, la doar câțiva kilometri de Mangalia.

Statiunea Techirghiol din orașul cu același nume, beneficiază de existenta unor condiții naturale deosebite. Climatul, nămolul sapropelic și apa sărată a Lacului Techirghiol fac din aceasta stațiune balneară cunoscută din anul 1899 o destinație faimoasă cu o atmosferă tămăduitoare, potrivit site-ului propriu.

Cazinoul din Constanta a fost recent reabilitat, recăpătându-și gloria de altă dată, și va putea fi din nou vizitat, începând cu 21 mai. Este una dintre clădirile-simbol reprezentative ale orașului, fiind inaugurat în 1910.

O mențiune specială merită Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, însă acesta nu poate fi vizitat, fiind considerat nesigur pentru turiști. Cu toate acestea, există planuri pentru a-l redeschide publicului. Ansablul a fost descoperit în anul 1957 în timpul exploatării carierei de cretă situată în apropierea orașului Murfatlar. Este compus din bisericuțe săpate în cretă, chilii, precum și din coridoare care asigurau accesul între aceste clădiri. Situat pe Șoseaua Murfatlar-Ostrov, în localitatea Murfatlar, complexul aparține perioadei medievale timpurii (secolele X-XI).

Alte locuri de vizitat in drum spre mare

Mănăstirea Snagov și Lacul Snagov se află la 40 de km de București. Aici se pot vizita Mânăstirea Snagov, situată pe o mică insulă, și Pădurea Snagov, un loc ideal pentru plimbări.

Orașul Fetești se află la jumătatea drumului dintre București și Constanța și oferă câteva obiective turistice inedite: o replică a Castelului Corvinilor din Hunedoara, situată în satul Ion Corvin și Parcul Dendrologic Fetești, un loc excelent pentru plimbări în natură.  

Lacul Bugeac este situat la 48 de km de Fetești și este un loc excelent pentru picnic, pescuit sau plimbări cu caiacul. Este de asemenea habitat pentru multe specii rare de păsări.

Călărași merită vizitat datorită poziției sale privilegiate pe malul Dunării. Aici, poți explora Muzeul Dunării de Jos, să te pierzi în frumusețea rezervației naturale Iezerul Călărași sau să te bucuri de numeroase activități în aer liber, cum ar fi plimbări cu vaporul sau tratamente cu nămol terapeutic la Lacul Valea Roșie.

Herghelia Dor Marunt se află în comuna Dor Mărunt, județul Călărași. Se ajunge ușor de pe autostrada A2 București–Constanța, ieșind la Lehliu Gară și continuând spre Dor Mărunt pe drumul județean DJ201B. A fost înființată în anul 1953, având ca obiect de activitate creșterea și ameliorare rasei Trăpaș Românesc (adus de la hergheliile Jegălia și Segarcea) și un nucleu din rasa Semigreu Românesc, în principal pentru deservirea unității, potrivit site-ului de promovare.  

Rezervația Naturală Pădurea „Fântânița” - Murfatlar este situată la 1 km sud de orașul Murfatlar, pe partea stangă a șoselei Constanța – Ostrov, este ocrotită de lege și adăpostește o serie de specii rare de plante și animale, potrivit site-ului Murfatlarul Turistic, susținut de guvernul României. Rezervația are peste 80 de hectare, fiind inclusă în pădurea Murfatlar, a cărei suprafață este de peste 700 de hectare.

Podgoria Murfatlar este considerată a fi una dintre cele mai vechi din Europa, iar Crama Murfatlar este întinsă pe 3.300 de hectare și produce o gamă largă de vinuri. Turiștii care ajung la Murfatlar pot face un tur al cramei, pot vizita muzeul și pot degusta diverse soiuri de vin. 

×
TOP articole
x close