Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Dieta Donatorului de Sânge

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Dieta Donatorului de Sânge

14 Iunie este Ziua Mondiala a Donarii de sange. A dona sânge este un act unic pentru ca sângele daruit salvează vieți. Donarea de sânge este un adevarat cadou pentru persoanele care au nevoie de sange în caz de urgență sau pentru tratament medical continuu.

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Dieta Donatorului de Sânge
de Georgiana Adam    |    14 Iun 2021   •   11:21

Din punct de vedere nutritional, dacă donați sânge, este important sa fiti foarte bine hidratat/a înainte și după ce donați. De asemenea, este important sa se creasca aportul de fier, intrucat fierul seric scade atunci când se recolteaza sange.

Fierul este un mineral important pe care organismul îl folosește pentru a produce hemoglobina. Hemoglobina este responsabilă pentru transportarea oxigenului din plămâni către restul corpului. Consumul unei diete bine echilibrate cu multe alimente bogate în fier poate preveni scaderea fierului si aparitia anemiei feriprive.

Există două tipuri diferite de fier găsite în alimente: fierul hem și fierul nonhem. Fierul hem se absoarbe mai ușor, astfel încât vă crește nivelul de fier mai eficient.

Corpul tău absoarbe până la 30 la sută din fierul hemic și doar 2 până la 10% din fierul nonhemic. Înainte de a dona sânge, luați în considerare creșterea aportului de alimente bogate în fier.

Acest lucru poate ajuta la creșterea rezervelor de fier din corpul dumneavoastră și la reducerea riscului de anemie cu deficit de fier.

Alimentele bogate în fier hemic includ: carne de miel porc, vițel//vita, pui și curcan, pește și crustacee, organe, gen ficatul sau ouă.

Alimentele bogate în fier nonhemic includ:

  • Legume, cum ar fi spanacul, cartofii dulci, mazărea, broccoli, fasolea sfoară, sfecla verde, păpădia, verdele, varza și ceapa.
  • Fructe, cum ar fi căpșune, pepene verde, stafide, curmale, smochine, prune uscate, suc de prune uscate, caise uscate și piersici uscate.
  • Leguminoase: Fasole, mazăre, fasole uscată și linte.

Vitamina C

Deși fierul hemic vă va crește nivelul de fier mai eficient, vitamina C vă poate ajuta corpul să absoarbă mai bine fierul pe bază de plante sau fierul nonhemem.

Multe fructe sunt o sursă bună de vitamina C.

Apă

Hidratarea cu 40 ml apa/g corp/zi este necesara.

De evitat

  • Alcool
  • Alimente bogate in grasimi
  • Alimente blocante de fier: cafea și ceai, alimente bogate în calciu, cum ar fi lapte, brânză și iaurt, vin rosu, ciocolată
×
Subiecte în articol: dieta săptămânii
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close