Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta după Paşte şi 1 Mai

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta după Paşte şi 1 Mai

Au trecut sarbatorie de Paste, atrecut si 1Mai si e posibil sa fi lasat in urma cativa cm in plus.

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta după Paşte şi 1 Mai
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2022   •   10:16

Masuri categoric trebuie luate, insa o dieta fada sau de infometare ar fi cea mai paguboasa alegere. Si asta pentru ca rezultatele se obtin rapid, insa ele nu sunt de durata.

Dupa mesele bogate de Paste si dupa micii de 1 Mai ideall e sa se revina la o dieta echilibrata, usor redusa caloric, usor hiposodata, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din aceasta perioada.

Abordarea procesului de slabire trebuie sa fie una fireasca si sa vizeze o serie de aspecte extrem de importante.

Digestia trebuie sa functioneze impecabil, adica sa existe disponibile suficiente enzime digestive pentru acest proces.

- Eliminarea deseurilor si combaterea constipatiei – omul sanatos are minim un scaun zilnic.

- Consumul zilnic de apa proaspata pentru a mentine in stare perfecta de functionare rinichii, vezica urinara si tractul urinar, lucru esential in procesul de slabire.

- Miscarea in aer liber, mersul activ, alergarea usoara stimuleaza sistemul cardiovascular, prin transpiratie se elimina toxinele iar starea generala de spirit si memoria se imbunatatesc.

- Mentinerea glandei tiroide in stare buna de functionare; iodul este elementul primordial in acest sens. Detoxifierea ficatului este esentiala, pentru ca in ficat se metabolizeaza grasimile.

- Eliminarea din dieta a alimentelor procesate: fast food, alimente prajite, grasimi saturate, alcool, zahar rafinat, lactate complet degresate si bauturi dulci.

Daca decizia de a corecta regimul alimentar se refera la intreaga familie, atunci din dieta acesteia nu trebuie sa lipseasca legume si fructele proaspete, cereale integrale bogate in fibre, proteinele de natura superioara ( si lactate fermentate (chefirul, sana, laptele batut). Dieta zilnica trebuie sa fie impartita in 3 mese principale si doua gustari de fructe iar intre mese sa se consume din abundenta lichide care hidrateaza: apa si ceai neindulcit. Gustarea de fructe de dimineata poate fi formata din fructe mai dulci, cu indice glicemic superior, iar cea de dupa amiaza din fructe mai acre.

E important sa tinem cont si de aportul energetic pe care ni-l aduc alimentele.

Un rol cu totul aparte, mai ales dupa sarbatorile de primavara, il prezinta cruditatile: fructele si legumele, in special cele cu frunze verze, bogate in clorofila. Ultimele teorii nutritionale recomanda consumarea zilnica a 5 portii de cruditati: cate o masa de legume proaspete la fiecare masa principala si doua portii de fructe la gustarile dintre mese.

In afara de faptul ca poate acoperi fara probleme necesitatile nutritive ale organismului, dieta de recuperare, hiposodata si hiperpotasica, bazata pe consum de legume crude, lactate fermentate, fibre de sursa integrala, fructe autohtone, peste si mici cantitati de grasimi sanatoase, are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele si aspectul dermal, da energie si vitalite, digestie usoara, memorie buna si capacitate de concentrare crescuta.

Si toate aceste beneficii obtinute in urma unui program alimentar echilibrat se explica practic prin cresterea cantitatii de micro si macronutrienti consumati; acestia ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice, ajuta digestia si readuc greutatea corporala la normalitate.

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close