Antena 3 CNN Mediu Greta Thunberg se ”luptă” cu turbinele eoliene ilegale din Norvegia

Greta Thunberg se ”luptă” cu turbinele eoliene ilegale din Norvegia

În cursul zilei de astăzi, Greta Thunberg s-a alăturat unei acţiuni de protest a militanţilor indigeni sami, la Oslo, împotriva turbinelor eoliene declarate ilegale în urmă cu doi ani în Norvegia, dar aflate încă în funcţiune.

Greta Thunberg se ”luptă” cu turbinele eoliene ilegale din Norvegia
Sursa foto: Profimedia
de Roxana Mihăiescu    |    12 Oct 2023   •   15:11

În data de 11 octombrie 2021, Curtea Supremă din Norvegia a stabilit că două parcuri eoliene situate în Peninsula Fosen din partea vestică a țării, pe terenurile tradiționale ale poporului sami, folosite pentru creșterea renilor, au încălcat drepturile garantate acestui grup indigen de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Deși au trecut doi ani de la această hotărâre, cele 151 de turbine eoliene încă sunt în funcțiune.

În acest sens, zeci de activiști de mediu și membri ai comunității sami au declanșat acțiuni de protest în capitala Norvegiei, care ar putea dura mai multe zile, și care are drept scop demontarea acestor turbine eoliene. Această mișcare de protest a fost încurajată și de celebra activistă pentru mediu, Greta Thunberg, care a contribuit la blocarea accesului în sediul grupului energetic norvegian Statkraft, ce operează 80 dintre cele 151 de turbine din zona Fosen.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Este important să ne arătăm solidaritatea atunci când au loc încălcări ale drepturilor omului, în special în Scandinavia, împotriva poporului sami", a declarat Greta Thunberg miercuri pentru AFP. Ulterior, tânăra a fost nevoită să plătească o amendă o altă acţiune de protest, în acest oraş din sudul Suediei.

"Toţi cei care putem să fim acolo şi să ne arătăm sprijinul ar trebui să facem acest lucru", a mai spus ea, notează France24. 

Citește și: Greta Thunberg a fost reţinută de poliţia germană în timpul unui protest

Greta Thunberg s-a aşezat pe jos, lângă activişti purtând costume tradiţionale, lângă un lavvo (cort sami) amenajat în faţa unei intrări în sediul Statkraft.

Curtea Supremă a stabilit că autorizațiile acordate pentru aceste turbine eoliene nu sunt valabile, cu toate acestea, nu s-a luat încă o decizie cu privire la soarta lor. Guvernul norvegian a prezentat scuze familiilor sami afectate, recunoscând încălcarea drepturilor omului și a început un proces de mediere pentru a găsi o conciliere între creșterea animalelor și turbinele eoliene.

×
Subiecte în articol: Greta Thunberg
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close