Antena 3 CNN Mediu 70% din pădurile montane se înalţă din cauza încălzirii climatice. Mai multe specii de plante şi animale sunt în pericol

70% din pădurile montane se înalţă din cauza încălzirii climatice. Mai multe specii de plante şi animale sunt în pericol

Conform unui studiu, pădurile montane se înalţă din cauza încălzirii climatice. Cercetătorii au constatat că altitudinea maximă la care cresc diverse specii de copaci, din zonele montane, a crescut anual.

70% din pădurile montane se înalţă din cauza încălzirii climatice. Mai multe specii de plante şi animale sunt în pericol
Sursa foto: pexels.com
de Alexandra Axinia    |    21 Aug 2023   •   10:35

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie de Sud din Shenzhen, China și publicat în Global Change Biology.

În medie, liniile copacilor s-au ridicat cu 1,2 metri pe an, dar schimbarea a fost cea mai mare în regiunile tropicale, cu o creștere medie a altitudinii de 3,1 metri pe an. Liniile arborilor se deplasează uneori ca răspuns la activitățile umane, cum ar fi schimbările în utilizarea terenurilor. 

Cu toate acestea, în acest studiu, cercetătorii s-au concentrat pe liniile de copaci din zonele muntoase în buclă închisă, care înconjoară chiar vârfurile munților și sunt în mare parte izolate de activitățile umane.

Cercetătorii au descoperit că liniile arborilor se mișcau încă, ceea ce demonstrează că sunt sensibili la schimbările climatice dincolo de influența umană.

Citeşte şi: Descoperirea care îi îngrijorează pe oamenii de știință. Legătura dintre poluare și demență

Până acum, oamenii de știință nu au putut să determine exact care vor fi consecințele acestui proces, în care copacii se deplasează spre altitudini mai mari. Totuși, au dat asigurări legate de faptul că temperaturile vor crește în continuare, iar concomitent și arborii se vor dezvolta în zone mai înalte. 

Conform The Guardian, mișcarea în sus a liniilor arborilor reduce suprafața tundrei, ceea ce pune speciile alpine în pericol de dispariție și poate afecta alimentarea cu apă a zonelor care se bazează pe ea.

×
Subiecte în articol: incalzirea globala
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close