Antena 3 CNN Meteo România va fi ”arsă” de un dom de căldură extremă! Temperaturile vor depăși 40° C

România va fi ”arsă” de un dom de căldură extremă! Temperaturile vor depăși 40° C

Ultimele zile ale lunii iulie și începutul lunii august vor aduce cel mai intens val de căldură din vara aceasta, în Europa. Se așteaptă ca temperaturile să depășească 40° Celsius, ajungând chiar până la 45° în Grecia, în acest weekend.

România va fi ”arsă” de un dom de căldură extremă! Temperaturile vor depăși 40° C
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    29 Iul 2021   •   12:28

Luna iulie a adus un val de căldură sever în părțile sudice și sud-estice ale continentului european. Însă, în vestul continentului vremea a fost mai blândă, iar valurile de căldură au lipsit din această regiune. Cele mai fierbinți temperaturi au fost înregistrate în Marea Mediterană, peninsula Balcanică și Turcia, depășind uneori 40° C. Valul de căldură a cuprins chiar și Marea Britanie și Irlanda, care, în mod normal, sunt zone cu climă mai rece. 

Însă specialiștii anunță un nou val de căldură extremă, de această dată. Acesta va persista pentru cel puțin o săptămână, cu precădere în sudul Europei. Mai mult decât atât, un nor masiv de praf saharian va pătrunde în Europa zilele următoare. 

Se așteaptă ca temperaturile să depășească 40° Celsius, ajungând chiar la 45° în unele zone ale sudului peninsulei balcanice, sudului Italiei și altor părți ale Mediteranei. Astfel, potrivit severe-weather.eu, anumite zone din Italia, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, România, Bulgaria și Grecia vor fi lovite puternic de canicula extremă și uscată. Acest tipar de vreme mai uscată decât norma va continua, cel mai probabil, în sud, acolo unde este așteptat ca lucrurile să se înrăutățească din cauza secetei și să crească potențialul incendiilor de pădure.

Dom de căldură peste România

Domul de căldură este termenul meteorologic care descrie fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. Acum câteva săptămâni, un fenomen similar s-a produs în zona nord-vestului Canadei și Statelor Unite.

În zilele următoare, temperaturile vor crește treptat și probabil vor atinge maxime zilnice extreme. Părți din Europa centrală și Peninsula balcanică se vor confrunta cu temperaturi cu aproximativ 10-15° C mai mari decât în mod normal, o perioadă extrem de fierbinte pentru sfârșitul lunii iulie.

Astfel valorile maxime vor atinge, la amiază, 40°- 43° Celsius, cele mai afectate zone fiind câmpiile și văile.

În weekend, valul de căldură va atinge punctul culminant și va aduce temperaturi extrem de mari. Zone din sudul Italiei, Albania, Grecia, Macedonia de Nord, Serbia, Bulgaria, România și vestul Turciei ”se vor coace” la temperaturi cuprinse între 39° și 43° C.

×
Subiecte în articol: dom căldură
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close