Antena 3 CNN Opinii Barbarii

Barbarii

Barbarii
09 Iun 2010   •   12:08

A apărut la fix. Cererea stă să explodeze, oferta e unică. Din luna mai a acestui an românii au un serviciu de preluare, înregistrare şi transmisie pe internet, în timp real, ?a întregii game de servicii funerare, de la pregătirile iniţiale şi până la final?. Se numeşte Funerar TV şi n-are nevoie de nicio reclamă pentru că de clienţi se ocupă cel mai mare furnizor din România, însuşi guvernul Boc.

Apariţia acestui serviciu ne sugerează de altfel şi prima soluţie de ieşire din criză. Cu picioarele înainte. Trist dar inevitabil. Unii dintre noi vor scăpa de criză odată cu viaţa. Aici ne putem imagina tot felul de scenarii.

Se moare cu zile de mulţi ani în România dar de-acum va trebui să ne aşteptăm ca acest fapt să devină fenomen. Nu te mai trimit doctorii de la un spital la altul până-ţi dai sufletul. Nu te mai trimit nicăieri pentru că nici nu vei mai ajunge la ei. Fie pentru că nu va mai avea cine să te ducă până acolo, fie pentru că nu vei mai avea bani de medicamente sau de tratament.

Partea bună pentru stat e că dispar vinovaţii: medicii, asistentele, şoferii de salvări etc. Va exista doar unul moral, guvernul, pe care însă nu-l poţi trage la răspundere pentru că nicio instanţă nu te va lua în serios. Dincolo de cinismul unei asemenea perspective, ceea ce te scoate din minţi la actuala putere e primitivismul cu care abordează problema.

Da, există în România pensii de lux dar soluţia nu e să iei de la toată lumea pentru că pe unii, care n-au nicio vină, îi condamni pur şi simplu la moarte. Da, statul român e supradimensionat, avem o birocraţie infernală, cheltuielile cu întreţinerea ei sunt de nesuportat, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i aduci pe toţi la un nivel la care distrugi practic însăşi ideea de stat funcţional.

Nu vorbesc aici de cei, puţini, care trăiesc oricum din şpăgi grase, de clientela politică, de sinecuriştii puterii. Vorbesc de sutele de mii de funcţionari fără de care mecanismul administrativ n-are cum să funcţioneze. Pe aceştia-i omoară guvernul Boc. Ceilalţi se descurcă oricum. Pe aceştia însă nu te vei mai putea baza în nici un fel. Un funcţionar care nu are din ce să trăiască devine un adversar al statului. La fel şi cu ceilalţi bugetari.

Mare parte a personalului medical din România nu trăieşte din salariul de nimic de la stat ci din ce primesc pe lângă, de la pacienţi. Dar pacienţii nu vor mai avea nici ei de unde să le dea. Profesorii, cadrele didactice în general, au salarii de mizerie dar puţini mai pot câştiga ceva în plus. Reducându-le acum şi bruma de venit pe care o aveau ai distrus practic întreg sistemul de educaţie. Cei mai buni îşi vor căuta ocupaţii mai decente în afara sistemului, tinerii competenţi care ar putea să le ia locul vor emigra în masă. Educaţia va deveni o bătaie de joc la adresa viitorului. Aici e nebunia pe care actuala putere o pune la cale.

Când te uiţi doar la cifre şi uiţi că în spatele lor sunt nişte oameni cu limitele lor biologice şi un sistem care de la un punct încolo devine practic un anti-sistem, se cheamă că nu înţelegi nimic sau că nu te interesează nimic. Soluţia actualei puteri la criza prin care trece România e să-şi omoare o parte din cetăţeni sub justificarea că-s prea scumpi şi să transforme statul într-o junglă din care scapă cine poate pe cont propriu. Asta nu e politică ci barbarism.

Raul Zan

×
Subiecte în articol: guvern Emil Boc Raul Zan
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close