Antena 3 CNN Opinii Băsescu ameninţă cu un nou partid

Băsescu ameninţă cu un nou partid

Băsescu ameninţă cu un nou partid
06 Mai 2010   •   12:42

Rând pe rând, băieţii de casă a lui Băsescu ies în public şi dau în guvern şi în PDL. Nu o fac precum opoziţia, cu subiect şi predicat, ci cu mârâieli. Pe două direcţii, din câte se poate observa până în acest moment. Prima, chiar şi în ordine cronologică, e legată de starea partidului. Atacanţi, clanul Preda compus din Cristian şi Monica. Monica Macovei. Susţinuţi din umbră de Stolojan. Au ratat schimbarea statutului PDL, acum vreo două luni, dar importantă nu era finalizarea ci spectacolul şi reacţia tribunelor, mai exact a talibanilor portocalii. Dar rezultatul cel mai important e că de-atunci a început să se vorbească deja pe faţă în partid de două tabere. De ?conservatorii? conduşi de tripleta BVB (Blaga, Videanu, Berceanu) şi de "reformatorii" lui Băsescu.

Ca lucrurile să fie şi mai clare, însuşi Zeus a ieşit din Palat şi a pus ştampila: partidul riscă să se ?bolşevizeze?. Nu contează că PDL n-a fost niciodată altceva decât un preş pentru preşedinte şi că a vorbi de la Cotroceni despre bolşevizarea unui partid e ca şi cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului. Contează că Băsescu trebuie să pară mereu altul, mereu mai cu moţ, mereu mai curat decât ceilalţi.

A doua linie de atac, deschisă ceva mai recent, e politica guvernului Boc. Cum lucrurile merg din ce în ce mai prost, iar guvernul e total depăşit de situaţie, băieţii Cotroceniului au început să se delimiteze. Tot la semnalul Şefului, ca să nu existe dubii cum că o fac de capul lor şi s-o ia iar peste bot de la vreun Blaga sau Berceanu, cum au păţit-o cu statutul. Iar Şeful a tăiat adânc: guvernul a întârziat nepermis disponibilizările din sectorul bugetar. Dacă nu sunt în stare s-o facă, a sărit la scurt timp şi Sebastian Lăzăroiu, atunci preşedintele poate lua în calcul imediat şi o remaniere.

Din nou, nu soluţia e importantă, că doar nu-şi imaginează mulţi că schimbarea unui ministru ne scoate din criză, ci semnalul: preşedintele Băsescu nu e responsabil de catastrofenia numită guvernarea lui Boc. Evident, doar reducând cheltuielile bugetare prin disponibilizări nu rezolvi mai nimic. Deja lucrurile merg atât de prost încât măsurile ce trebuiesc luate sunt mult mai dure. Şi vizează în primul rând politica fiscală. Dar nici aici guvernul Boc nu ştie pe unde s-o ia şi vorbeşte deja de majorarea cotei unice şi a TVA.

Treabă grea, la care Băsescu are şi el o problemă. Aşa că hai la consultări. De ochii lumii, că între timp băieţii de casă sunt din nou puşi pe şine. ?Nu ştiu dacă e ceasul al 11-lea sau al 12-lea, dar e ceasul schimbării. PD-L trebuie să se reconfigureze gândindu-se la alegerile din 2012 şi nu gândindu-se la mulţumirea ?găşcuţelor?. În politică, dacă nu produci schimbarea la timp vei fi tu însuţi schimbat?, ameninţă deputatul PD-L Sever Voinescu, cel care-şi acuza partidul, cu ceva timp în urmă, că nu e suficient de ?băsescianist?.

Şi pentru ca să fie mai clar unde bate, Voinescu decretează: ?Această criză economică a dovedit dureros neputinţele unei întregi generaţii politice.? Sever Voinescu a fost purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu în campania pentru prezidenţiale de la sfârşitul anului trecut. Se pregăteşte ceva, aşadar? Un posibil răspuns îmi vine de la Cristian Sima, om de afaceri, unul dintre proprietarii site-ul Hotnews, care îl susţine masiv pe Traian Băsescu. Într-un dialog în direct cu cititorii site-ului, realizat în cursul zilei de ieri, Cristian Sima lansează ideea fără ocolişuri: Avem nevoie de o mişcare politică nouă, care să măture actuala clasă politică... Astăzi încerc să transform pamfletul (e vorba de un text scris de el acum câţiva ani ? n.m.) într-o acţiune politică coerentă.?

Raul Zan

×
Subiecte în articol: Raul Zan
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close