Antena 3 CNN Opinii Care-i pontul cu Ponta

Care-i pontul cu Ponta

Care-i pontul cu Ponta
22 Feb 2010   •   08:50

Nu trebuie să-ţi placă de Victor Ponta pentru a fi de acord cu cei, deocamdată puţini, care cred că alegerea sa în fruntea PSD e o mare şansă pentru acest partid. Nu trebuie să fii pesedist şi să fi votat cu el la congresul de duminică pentru a admite că votul majorităţii delegaţilor PSD în favoarea lui Victor Ponta înseamnă mai mult decât un vot anti-Geoană. Nu trebui să fii nici măcar simpatizant al PSD pentru a fi observat că raţiunea pentru care mulţi l-au preferat pe Ponta n-are legătură doar cu sprijinul declarat al lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Radu Mazăre sau girul pe care i l-a dat Ion Iliescu înaintea şi în timpul congresului.
Victor Ponta a câştigat şefia PSD şi pentru că e Victor Ponta. Cu alte cuvinte, Victor Ponta a câştigat şi prin el însuşi şi aceasta este poate cea mai importantă ştire legată de viitorul PSD şi al scenei politice româneşti.
Tehnic vorbind, da, alegerea sa a rezultat dintr-un aranjament de culise între principalii lideri ai partidului care au dorit schimbarea lui Mircea Geoană. Aşa se întâmplă peste tot, la toate partidele de la noi sau de aiurea. Schimbarea conducerii se produce prin coagularea unei tabere împotriva celeilalte, prin înţelegeri între adversarii celui aflat în fruntea partidului şi, da, şi prin trădări de ultimă oră. E în logica luptei politice de când lumea.
Dar uneori mai contează şi altceva, extrem de important. Contează şi sentimentul care însoţeşte această schimbare de lider. Dacă e doar de dragul schimbării aceasta nu aduce, pe termen mediu sau lung, nimic bun. E exact în sensul celebrei formule ?rotirea cadrelor?. Ne schimbăm între noi doar locurile dar partidul rămâne pe loc.
În cazul lui Victor Ponta s-a votat pentru mai mult iar alegerea sa e una dintre cele mai importante schimbări de pe scena politică românească a ultimilor cinci ani, mai exact de la sfârşitul lui 2004, mai exact de la prima alegere a lui Traian Băsescu în fruntea ţării. E mai importantă şi decăt realegerea sa în 2009 şi decât ascensiunea lui Crin Antonescu. De ce cred asta? Vă voi argumenta în curând, în următorul text.
Raul Zan

×
Subiecte în articol: Victor Ponta Raul Zan
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close