Antena 3 CNN Opinii Cui i-e frică de Ceauşescu?

Cui i-e frică de Ceauşescu?

Cui i-e frică de Ceauşescu?
27 Iul 2010   •   12:17

OPINIE. A-l întreba azi pe un român dacă l-ar vota pe Ceaușescu președinte e ca și cum i-ai cere unuia care n-a mâncat de trei zile să aleagă între pâine și cozonac. Răspunsul nu e o alegere ci o afirmație: da, domnule, cum să nu! În ambele cazuri, cei întrebați răspund de fapt la o altă întrebare, aceeași, care ar suna cam așa: Nu-i așa că vrei să-ți fie bine?

Exceptându-I pe cei care chiar l-au apreciat pe Ceaușescu pe când trăia și continuă s-o facă de 20 de ani încoace, și care nu reprezintă mai mult de 10-15 la sută din populația adultă, restul de până la 41 de procente, după cum rezultă din sondajul lui Vasile Dâncu, n-au nicio treabă cu fostul dictator.

Unii nici nu l-au prins, deci n-au cum să fie nostalgici cum ni se tot explică zilele astea, altora le e absolut indiferent. Sunt convins că majoritatea covârșitoare a românilor nu ar alege un politician ca Ceaușescu și cu atît mai puțin și-ar dori revenirea la un regim comunist. Pentru că, aflați cu adevărat în fața unei astfel de alternative, ar realiza instant că e vorba de o prostie.

Imaginați-vă numai cum ar suna o asemenea ofertă politică. Câți români ar vota pentru confiscarea proprietății private, ca să dau doar un exemplu de măsură obligatorie într-un program electoral comunist? Ce ?Ceaușescu? din ziua de azi ar fi băgat în seamă vorbind despre rolul conducător al proletariatului sau despre restrângerea dreptului de a ieși din țară?

Să fim serioși. Cu excepția celor care chiar nu mai vor nimic de la viață și nici nu le mai pasă de viața celor de lângă ei, românii vor libertate, vor proprietate privată, vor să poată alege oricând între măcar două partide, între doi candidați la președinția țării și la primăria localității în care trăiesc.

Un adevărat Ceaușescu nu le-ar permite așa ceva și nici nu le-ar promite. În sondajul de care vorbim românii vorbesc despre altceva. Cuvântul Ceaușescu din întrebarea referitoare la vot disimulează în fapt o înjurătură la adresa actualei clase politice, iar pentru a auzi asta nu era nevoie de niciun sondaj. E suficient să ieși în stradă. ?Ceaușescu? e peste tot și e ?votat? în fiecare zi.

Raul Zan

 

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu Raul Zan
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close