Antena 3 CNN Opinii Demiterea lui Traian Băsescu. 5 motive majore

Demiterea lui Traian Băsescu. 5 motive majore

Demiterea lui Traian Băsescu. 5 motive majore
Sursa foto: Foto: Intact Images
23 Iul 2010   •   12:13

Da, se poate și cum zice Mircea Badea, să-l lăsăm pe Traian Băsescu să-și termine mandatul, că poate doar așa, făcându-ne rău până la capăt, ne învățăm minte și nu mai votăm altădată cu picioarele. Dar eu cred că, în aceste vremuri grele, orice schimbare e o șansă în plus pentru toată lumea, mai ales că avem și atâtea motive pentru a o face. Iată 5 dintre ele, într-o ordine aleatorie. Deci, pentru ce cred eu că Traian Băsescu trebuie demis din funcția de președinte al României.

1. Pentru că minte precum respiră, minciuna fiind a doua sa natură. Toți politicienii din lumea asta mint uneori, dar Traian Băsescu o face cu pasiunea actorului care ajunge să-și confunde viața cu propriile roluri. Dovezi? Începând cu celebra promisiune, ?demisionez în cinci minute?, încălcată cu nonșalanță, până la recentele asigurări solemne privind creșterea salariilor profesorilor cu 50 %, apoi netăierea salariilor bugetarilor, menținerea TVA-ului la 19 la sută etc. Traian Băsescu e personificarea unei liste deja istorice de minciuni majore. ?Mint, deci exist?, pare să fie singura maximă a vieții sale.

2. Pentru că e corupt. Cel mai gălăgios politician român când vine vorba de lupta împotriva corupției e și unul dintre cei mai corupți. ?Casa din Mihăileanu? e o afacere clasică de fentare a statului în care legea e folosită cu rea credință în folos personal (să amintim aici și promisiunea, încălcată evident, că o va ceda). Favorizarea unor mari tunuri financiare sau protecția acordată, prin declarații publice, unor mari suspecți de corupție, sunt metodele sale predilecte. Putem vorbi, deja de mult, de o adevărată camarilă economico-financiară a Cotroceniului (vezi, spre exemplu, regii asfaltului pe care Băsescu îi întreține încă de pe vremea când era ministru al Transportului). Ca să nu mai vorbim de faptul că și nepotismul pe care Băsescu îl practică fără jenă e tot o formă de corupție.

3. Pentru că e incapabil de dialog, la el comunicarea cu ceilalți reducându-se la ?faci cum spun eu sau pleci?. Articolul 80, alin 2 din Constituție spune că ?președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate?. Pare o glumă, dacă ne gândim la Traian Băsescu, omul în fața căruia nu mai mișcă decât opoziția și o parte din presă. Dați-mi un singur exemplu în care, în calitate de președinte, Traian Băsescu a mediat cu adevărat ceva, și renunț la acest punct.

4. Pentru că a acaparat întreaga putere din România și întreține, grație acestei puteri, un guvern incompetent și corupt. Într-o democrație puterile sunt echilibrate, la fel și responsabilitățile, deci și meritele și vinovățiile. România lui Băsescu a ajuns România ?acarilor Păun?. De ani de zile politica președintelui sună în felul următor: toți sunt vinovați la un moment dat, mai puțin Traian Băsescu. Ultimul pe lista va fi, în curând, Emil Boc. Țuțării președintelui au ieșit deja la atac, încercând să pregătească terenul. Ca și cum Emil Boc ar face ceva de capul lui la Palatul Victoria. Deși, dacă ar face-o, ar fi probabil la fel de rău.

5. Pentru că reprezintă un atac permanent la adresa demnității și a bunului simț. E mitocan, urăște pe toată lumea, mai puțin pe sine însuși, nu dă doi bani pe propriul popor, pe care-l consideră o turmă de vot. Declară, vărsând degrabă o lacrimă, că-și iubește nația dar când e față în față cu oricare dintre cei care o compun, se comportă precum un stăpân cu o slugă. Jignește precum minte și, cum spuneam la început, minte precum respiră. E președintele tuturor românilor mai puțin a celor care nu se numesc Traian Băsescu.

Raul Zan

×
Subiecte în articol: Raul Zan
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close