Antena 3 CNN Politică Băsescu: Nu putem sta ca râmele, românii au dreptul să fie în Schengen. Ori suntem parteneri egali, ori nu

Băsescu: Nu putem sta ca râmele, românii au dreptul să fie în Schengen. Ori suntem parteneri egali, ori nu

Băsescu: Nu putem sta ca râmele, românii au dreptul să fie în Schengen. Ori suntem parteneri egali, ori nu
Sursa foto: Foto: Intact Images
07 Ian 2011   •   08:33

Românii nu vor sta ca râmele în faţa marilor puteri ale lumii. Este o declaraţie dură venită din partea preşedintelui Traian Băsescu după informaţiile legate de amânarea aderării la Spaţuiul Schengen. Invitat la postul public de televiziune, el a criticat dur mai multe ţări, în special Franţa, despre care spune că a făcut erori "penibile" atunci când a acuzat România că nu are tratat de frontieră cu Republica Moldova.

"Aş vrea să tragem o concluzie. Este incorectă atitudinea celor doi miniştri (francez şi german - n.r.), deocamdată, faţă de România şi nu putem tolera această abordare", a spus Băsescu.

"Nu putem tolera, pentru că, dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi - staţi, să stăm liniştiti, că sunt marile state ale UE... Da, sunt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect. (...) Românii au dreptul să fie în Spaţiul Schengen. Nu poţi să jigneşti, să tratezi aşa 22 de milioane de români", a continuat şeful statului.

Băsescu: Românii au dreptul să fie în Schengen


Traian Băsescu a declarat că nici preşedintele Franţei şi nici cancelarul Germaniei nu l-au avertizat cu privire la opoziţia pe care cele două state o vor avea faţă de integrarea României în Schengen

"Sunt convins că pe 14 ianuarie raportul va arăta că suntem gata. Mă aşteptam ca măcar unul din colegii din Consiliu, Sarkozy sau Merkel, să mă fi avertizat. În Consiliu se vorbeşte despre solidaritate şi între noi şi între ţări. Acest lucru a lipsit din portofoliul de reacţie al celor doi", a spus preşedintele.

Şeful statului a ţinut să mai precizeze că problema României în prezent nu este amânarea aderării, ci abuzul şi precedentul periculos care se creează.

"Problema nu e întârzierea intrării în Schengen cu câteva luni, ci actul în sine, abuzul: ori suntem parteneri egali, ori nu. Acest lucru, precedentul, este de neacceptat. Un stat membru care-şi realizează obligaţiile şi vine un alt stat şi impune dreptul de veto, cu explicaţii care nu au bază legală, acest lucru este periculos; azi se întâmplă României şi Bulgariei, mâine se poate întâmpla altui stat", a mai spus Traian Băsescu.


×
Subiecte în articol: Schengen aderare intarziere Franta
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close