Antena 3 CNN Politică Băsescu: Puterea de cumpărare a populaţiei a crescut ca urmare a diminuării inflaţiei

Băsescu: Puterea de cumpărare a populaţiei a crescut ca urmare a diminuării inflaţiei

Băsescu: Puterea de cumpărare a populaţiei a crescut ca urmare a diminuării inflaţiei
Sursa foto: Foto: INTACT Images
30 Oct 2011   •   19:15
Preşedintele Traian Băsescu a avut o întrevedere, duminică, la ora 17:00, cu o delegaţie comună a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, la Palatul Cotroceni.

Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române au vizat construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Vezi mai jos cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu

- Am făcut împreună cu cei cu care m-am întâlnit, o analiză, un schimb de punct de vedere cu privire le evoluţiile situaţiei economice din România.

- În ceea ce priveşte îndeplinirea programului cu FMI, UE şi BM, vă pot spune că toţi parametrii stabiliţi pentru trimestrul trei au fost îndepliniţi, şi cei legaţi de execuţia bugetară, dar şi cei legaţi de acţiunile în pregătirea proceselor de trecere la managementul privat şi la eventuale privatizări.

- O discuţie importantă a fost legată de bugetul de stat al anului 2012 şi am fost de acord, că, având în vedere prognozele de încetinire a creşterii economice în zona Euro, România are obligaţia să propună Parlamentului un buget prudent, care, pe de-o parte să răspundă realităţilor economice - exporturile României vor fi afectate - iar, pe de altă parte, un buget care să arate responsabilitate din partea Guvernului, a Parlamentului chiar dacă anul 2012 este un an electoral.

- România plăteşte foarte greu lipsa de responsabilitate din 2007 şi 2008 şi ar fi păcat să se hazardeze într-un buget imprudent. Mai bine să facem nişte proiecţii pozitive la mijlocul anului decât să începem anul cu nişte prognoze exagerat de optimiste. Am în vedere atât luarea în calcul a creşterii economice pentru anul viitor, cât şi luarea în calcul a unui deficit care să nu ne pună în situţia de a împrumuta foarte mult.

- Nu avem cum să nu împrumutăm bani pentru acoperirea deficitului, dar trebuie să fie vorba de un deficit rezonabil, având în vedere situaţia reală şi nu nivelul nostru de îndatorare, care este încă mic la nivelul UE.

- O creştere de deficit înseamnă sume peste plafonul atins în 2011, iar acest plafon este un oarecare semn de întrebare. Nu vreau să creez alerte, dar trebuie să fim prudenţi.

- Prudenţă, prudenţă şi iarăşi prudenţă, pentru a nu irosi sacrificiile făcute de populaţie în 2010 şi 2011.

 



- Informaţiile relativ pozitive nu ne dau nici un drept la vreun optimism exagerat, debordant şi la demagogie şi populism ieftin în perspectiva alegerilor. „Acestea nu au fost discutate cu FMI, dar sunt informaţii pe care le-am dat Fondului, pentru că am solicitat nişte evaluări cu privire la evoluţia economică în trimestrul trei. Deocamdată avem datele pe primele două luni ale trimestrului, deci iulie şi august, şi este evidentă creşterea în unele ramuri.“

- Este evidentă creşterea unor ramuri - în primul rând Agricultura - creştere de peste 12%, în Construcţii se va înregistra o creştere de peste 10%, faţă de trimestrul 3 din 2010. Partea de construcţii este aproape exclusiv,confirmarea politicii corecte a guvernului care a concentrat tot efortul pentru menţinerea investiţiilor. Aici, probabil Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale sunt cu cea mai mare contribuţie. De asemenea, trimestrul trei 2011, faţă de trimestrul trei 2010, va marca o creştere destul de puternică în Turism - circa 19%, şi mai sunt ramuri care cresc, cum sunt şi ramuri care au o uşoară scădere.

- Important este că se realizează şi o uşoară creştere a consumului ceea ce arată creşterea uşoară a puterii de cumpărare a populaţiei, ca efect al deflaţiei. Odată cu diminuarea inflaţiei, a crescut şi puterea de cumpărare a populaţiei.

- Dacă-mi este permisă o estimare, fără a avea pretenţia că ea îmi va fi neapărat confirmată, cred că vom avea o creştere, în trimestrul trei 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, de circa 3 procente, în cazul în care luna septembrie nu ne va arăta nişte cifre spectaculos negative.

- Mă plângeam la ultima noastră întâlnire de creşterea spectaculoasă a primei de risc pentru România, ca urmare a contagiunii din Grecia. În ultima evaluare Bloomberg, imediat după decizia de la Bruxelles, România a început să aibă o descreştere a primei de risc. Să sperăm că acest trend se va menţine în săptămânile următoare pe măsură ce deciziile de la Bruxelles vor fi confirmate în acţiune şi pentru Grecia şi pentru constituirea Fondului European de Stabilitate Financiară.

 


×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close