Antena 3 CNN Politică Boc, despre Legea Educaţiei: Textul constituţional trebuie respectat fie că ne place sau nu

Boc, despre Legea Educaţiei: Textul constituţional trebuie respectat fie că ne place sau nu

Boc, despre Legea Educaţiei: Textul constituţional trebuie respectat fie că ne place sau nu
Sursa foto: Foto: Intact Images
14 Dec 2010   •   11:55

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că Guvernul susţine introducerea pe ordinea de zi a punctului privind prezentarea moţiunii de cenzură în cazul Legii educaţiei şi continuarea calendarului de angajare a răspunderii. Boc a menţionat se bazează pe decizia CC care permite derularea acestei proceduri.

Primul ministru a argumentat opinia atât pe decizia Curţii Constituţionale (CC), conform căreia procedura de angajarea a răspunderii nu mai poate fi oprită odată ce a fost declanşată, cât şi pe textul Constituţiei.

"Textul constituţional trebuie respectat fie că ne place sau nu. Decizia Curţii Constituţionale nu lasă nicio urmă de îndoială", a spus Boc, în plenul Parlamentului.

Mai mult decât atât preşedintele deputaţilor PDL, Mircea Toader, a cerut, la aceeaşi întrunire, ca pe ordinea de zi să fie introdus un punct nou, respectiv continuarea procedurii privind Legea educaţiei, el menţionând că face această propunere având în vedere faptul că a fost depusă o moţiune de cenzură.

Emil Boc a declarat anterior, la Parlament, că este momentul ca parlamentarii să discute şi despre continuarea procedurilor inclusiv în cazul Legii educaţiei, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, spunând că nu există niciun motiv ca documentul să nu intre în plenul Legislativului, informează Mediafax.

"Este momentul când se poate discuta despre continuarea procedurilor inclusiv la Legea educaţiei. Nu văd ce motiv ar fi să nu intre în plen", a spus Boc, răspunzând unei întrebări a presei pe această temă.

 


Premierul Emil Boc a anunţat, în urmă cu două săptămâni că Guvernul va continua procedura angajării răspunderii pentru legea educaţiei, Parlamentul fiind obligat să stabilească data moţiunii de cenzură, iar pentru Mircea Geoană se va solicita oficial înlocuirea de la conducerea Senatului dacă mai boicotează procedura.

CCR a admis, pe 24 noiembrie, sesizarea Guvernului cu privire la asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei

CCR a admis sesizarea Guvernului pe tema legii educaţiei, în sensul în care a constatat existenţa unui conflict între Parlament şi Executiv, ca urmare a refuzului parlamentarilor de a dezbate moţiunea de cenzură înaintată după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe această lege.

Coaliţia de guvernare a transmis, pe 15 noiembrie, o cerere de soluţionare a conflictului dintre Executiv şi Parlament, arătând că acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură, depusă ca urmare a angajării răspunderii.

Primul-ministru Emil Boc a atenţionat că, deşi regulamentul Parlamentului prevede în mod imperativ că moţiunea de cenzură se prezintă în cel mult 5 zile de la data depunerii, acest termen a fost cu mult depăşit.

Refuzul Parlamentului de a trece la etapa următoare a acestei proceduri este, în opinia primului-ministru, unul lipsit de justificare constituţională, deoarecere dezvoltă conflict juridic între cele două autorităţi: Guvern şi Parlament.
 




×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close