Antena 3 CNN Politică Boicot şi vot masiv pentru menţinerea imunităţii lui Năstase, în tabăra deputaţilor PSD

Boicot şi vot masiv pentru menţinerea imunităţii lui Năstase, în tabăra deputaţilor PSD

Boicot şi vot masiv pentru menţinerea imunităţii lui Năstase, în tabăra deputaţilor PSD
Sursa foto: Camera deputatilor
04 Mar 2009   •   14:58

Chiulul şi votul masiv dat în favoarea păstrării de către Adrian Năstase a imunităţii în faţa procurorilor DNA au caracterizat comportamentul deputaţilor PSD la şedinţa de plen de astăzi. La finalul procedurii de vot au fost înregistrate 158 de opţiuni în favoarea începerii urmăririi penale, 128 împotrivă, iar două voturi au fost anulate, doar 30 de voturi despărţindu-l pe Năstase de un scor favorabil. Din totalul de 113 parlamentari social-democraţi doar 75 au fost prezenţi, iar dintre aceştia, o mare parte au votat împotriva declanşării cercetării penale în cazul colegului lor de partid, ne-au declarat unele surse parlamentare. Exemplul dublului discurs a fost adoptat şi de către liberali, o bună parte din cei 38 de deputaţi PNL punând bila de vot în urna care l-ar fi ajutat pe Năstase să nu ajungă la mâna DNA.

Teoretic, actuala coaliţie de guvernare beneficiază la nivelul acestei camere legislative de 228 de voturi. Practic, cazul Năstase a demonstrat că PDL nu se poate baza în aceste situaţii pe votul partenerilor de guvernare, ci mai curând pe cel al foştilor guvernanţi PNL şi UDMR.


Directiva lui Geoană, încălcată de proprii deputaţi

În momentul votului, doar 75 de deputaţi PSD din totalul de 113 erau prezenţi în sala de plen. Aproape 40 de social-democraţi erau lipsă la apel, inclusiv liderul de grup, Viorel Hrebenciuc care a acuzat unele probleme de sănătate pentru a nu fi prezent la vot. Absenţi au fost şi unii apropiaţi ai lui Năstase, precum Victor Ponta,Oana Mizil şi alţi lideri de partid, cazul lui Bogdan Niculescu Duvăz, Marian Sârbu,Dan Nica sau Valeriu Zgonea. Cu doar câteva zile în urmăm conducerea PSD convenea, în cadrul BPN, ca parlamentarii partidului să sprijine, sub ameninţarea sancţiunilor interne de partid, trimiterea lui Năstase în justiţie. desfăşurarea votului a demonstrat că, sub protecţia anonimatului oferit de caracterul secret al votului, deputaţii social-democraţi s-au sinchisit prea puţin de directiva lui Geoană, fiind mai preocupaţi să împiedice crearea unui precedent prin care un fost sau actual ministru parlamentar să fie trimis în justiţie.

În paralel, partenerii de coaliţie democrat-liberali, reprezentaţi în plen prin 110 deputaţi au votat în bloc şi la vedere pentru trimiterea lui Năstase pe mâna procurorilor DNA. La fel au procedat şi deputaţii UDMR, unii liberali şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

Un calcul simplu demonstrează că grosul voturilor date pentru păstrarea imunităţii lui Năstase a fost furnizat de deputaţii social-democraţi prezenţi la vot, la care s-au adăugat opţiunile mai multor liberali şi a câtorva din reprezentanţii minorităţilor. Nu este exclus şi ca unii democrat-liberali să fii votat în sprijinul lui Năstase, mai susţin sursele citate.

Motreanu: "A funcţionat Alianţa DA şi nu coaliţia de guvernământ"

Defecţiunea din coaliţia aflată la putere a fost sesizată şi de către liberali care au luat peste picior soliditatea acestei structuri. "Votul a arătat că a funcţionat Alianţa DA şi nu coaliţia de guvernământ. Am votat pentru a nu obstrucţiona justiţia, am votat ca şi în cazul lui Paul Păcuraru, pentru posibilitatea continuării actului de justiţie. Adrian Năstase poate să-şi dovedească nevinovăţia în justiţie, nu la televizor ", a afirmat chestorul Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Dan Motreanu.


El a subliniat că "marea majoritate" a colegilor săi de grup a votat pentru "ridicarea imunităţii". Surse parlamentare susţin însă, că o bună parte din cei 38 de deputaţi PNL prezenţi la dezbateri au optat, sub protecţia votului secret cu bile, pentru prezervarea imunităţii deputatului PSD.

"Toţi cei 110 deputaţi ai PD-L au votat "pentru" şi încă 48 de parlamentari de la celelalte partide. Se pare ca nimeni nu e în afara legii, sperăm să schimbăm imaginea Parlamentului cu acest vot", a comentat la final liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Pus în faţa evidenţei gestului la care au recurs proprii parlamentarii, liderul PSD, Mircea Geoană a făcut apel la conceptul libertăţii votului în conformitate cu conştiinţa fiecărui deputat pentru a-şi ascunde nemulţumirea.

?Este dreptul firesc al fiecarui parlamentar român de a vota în conformitate cu propria conştiinţă. Votul este cel care este, este un vot favorabil per ansamblu? a apreciat laconic Geoană.


Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close